Ma­rok­kaan­se kip­pen­pas­tei ( Bis­teeya)

Je bent even bezig, maar dan heb je ook wat: een exotisch gevulde hartige taart.

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 570 kcal voedingswaarden
    • 55 min. bereiden
    • 25 min. oventijd
(92)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Je bent even bezig, maar dan heb je ook wat: een exotisch gevulde hartige taart. 6 personen
4 92

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • ronde taart- of pizzavorm doorsnede ca. 28 cm

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Ontdooi het filedeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng in een pan het water met de bouillontablet aan de kook en los het tablet al roerende op. Smelt de boter.
  2. Pel en rasp de ui. Knip de kruiden fijn. Snijd de kipfilet tin stukjes. Schep in een pan de kip, ui, knoflookpuree, kruiden, saffraan, de helft van de kaneelpoeder, gemberpoeder, peper, zout en de helft van de gesmolten boter door elkaar.
  3. Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat de kip in ca. 10 min. zachtjes gaar sudderen. Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in de keukenmachine.
  4. Meng de poedersuiker en de rest van de kaneelpoeder erdoor. Bestrijk de vorm met de gesmolten boter. Leg 3 vellen filodeeg erin en bestrijk elk vel met boter. Leg hierop weer 3 vellen filodeeg en bestrijk met boter.
  5. Strooi 1/3 van het amandelmengsel over de bodem. Neem met een schuimspaan de stukjes kip uit het stoofvocht, laat uitlekken en op ene bord scheppen. Laat het stofvocht op een hoog vuur in ca. 5 min. tot de helft inkoken. Roer citroensap erdoor.
  6. Klop in een kom de eieren los en voeg al kloppend het stoofvocht toe. Blijf roeren de eieren stollen er een soort roerei ontstaat. Schep de helft van het eimengsel over de deegbodem. Verdeel hierover de stukjes kip en de rest van het ei.
  7. Vouw de overlappende velletjes deeg over de vulling. Leg de rest van de velletjes erop en bestrijk met boter. Strooi de rest van het amandelmengsel erover en maak er met een mes een ruitpatroon in.
  8. Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4. Bak de pastei in de oven ca. 25 min. mee. Laat afkoelen tot lauwwarm. Haal voorzichtig uit de vorm en serveer op een schaal.

Tip:

N.B.: Het woord bisteeya betekent pastei, in Marokko wordt er meestal duif voor gebruikt.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 570 kcal
  • eiwit 30 g
  • koolhydraten 28 g
  • vet 38 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Marokkaanse kippenpastei ( Bisteeya)

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ma­rok­kaan­se kip­pen­pas­tei ( Bis­teeya)

1
1
  • 225 g filodeeg
  • 1 kippenbouillontablet
  • 3 dl water
  • 125 g boter

Ontdooi het filedeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng in een pan het water met de bouillontablet aan de kook en los het tablet al roerende op. Smelt de boter.

2
2
  • 1 ui
  • 3 takjes koriander
  • 6 sprietjes knoflookbieslook
  • 500 g kipfilet
  • 1 el knoflookpuree op olie (potje)
  • 1 envelopje saffraandraadjes
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ½ tl gemberpoeder (djahé)

Pel en rasp de ui. Knip de kruiden fijn. Snijd de kipfilet tin stukjes. Schep in een pan de kip, ui, knoflookpuree, kruiden, saffraan, kaneelpoeder, gemberpoeder, peper, zout en de helft van de gesmolten boter door elkaar.

3
3
  • 90 g garneeramandelen

Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat de kip in ca. 10 min. zachtjes gaar sudderen. Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in de keukenmachine.

4
4
  • 3 el poedersuiker
  • 1 tl kaneelpoeder

Meng de poedersuiker en de rest van de kaneelpoeder erdoor. Bestrijk de vorm met de gesmolten boter. Leg 3 vellen filodeeg erin en bestrijk elk vel met boter. Leg hierop weer 3 vellen filodeeg en bestrijk met boter.

5
5
  • 1 el citroensap

Strooi 1/3 van het amandelmengsel over de bodem. Neem met een schuimspaan de stukjes kip uit het stoofvocht, laat uitlekken en op ene bord scheppen. Laat het stofvocht op een hoog vuur in ca. 5 min. tot de helft inkoken. Roer citroensap erdoor.

6
6
  • 6 eieren

Klop in een kom de eieren los en voeg al kloppend het stoofvocht toe. Blijf roeren de eieren stollen er een soort roerei ontstaat. Schep de helft van het eimengsel over de deegbodem. Verdeel hierover de stukjes kip en de rest van het ei.

7
7

Vouw de overlappende velletjes deeg over de vulling. Leg de rest van de velletjes erop en bestrijk met boter. Strooi de rest van het amandelmengsel erover en maak er met een mes een ruitpatroon in.

8
8

Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4. Bak de pastei in de oven ca. 25 min. mee. Laat afkoelen tot lauwwarm. Haal voorzichtig uit de vorm en serveer op een schaal.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.