Ge­bra­den kal­koen

Geen kerst zonder kalkoen. Maar dan wel sappig en zo gaat dat zeker lukken.

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 505 kcal voedingswaarden
    • 10 min. bereiden
    • 15 min. wachten
    • 2 u. 15 min. oventijd
(338)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Geen kerst zonder kalkoen. Maar dan wel sappig en zo gaat dat zeker lukken. 6 personen
4 338

Ingrediënten

Keukenspullen
  • braadslede

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verhit de boter in een steelpan. Laat van het vuur af 5 min. afkoelen. Voeg de olie toe. Verwijder het elastiek van de kalkoen. Bestrijk de kalkoen met behulp van de bakkwast met het boter-oliemengsel en bestrooi met peper en zout.
  2. Leg in de braadslee met de borst naar beneden, zo blijft hij sappig. Zet in het midden van de oven. Bedruip de kalkoen elke 20 min. met een lepel met het bakvet. Dit voorkomt uitdrogen en houdt de kalkoen sappig. Keer na 1 uur en 45 min. de kalkoen om en braad nog 30 min.
  3. Neem de kalkoen uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie. De vleessappen herverdelen zich dan, zodat het vlees lekker sappig blijft.
video

Kal­koen bra­den

Kookles - 06:32 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 505 kcal
  • eiwit 45 g
  • vet 36 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 140 mg
Tags
Ook te zien in

Gebraden kalkoen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­bra­den kal­koen

1
1

Verwarm de oven voor op 175 ºC.

2
2
  • 100 g boter
  • 6 el olijfolie

Verhit de boter in een steelpan. Laat van het vuur af 5 min. afkoelen. Voeg de olie toe.

3
3
  • 1 kalkoen

Verwijder het elastiek van de kalkoen. Bestrijk de kalkoen met behulp van de bakkwast met het boter-oliemengsel en bestrooi met peper en zout.

4
4

Leg in de braadslee met de borst naar beneden, zo blijft hij sappig. Zet in het midden van de oven.

5
5

Bedruip de kalkoen elke 20 min. met een lepel met het bakvet. Dit voorkomt uitdrogen en houdt de kalkoen sappig.

6
6

Keer na 1 uur en 45 min. de kalkoen om en braad nog 30 min.

Tip: Controleer na 1 1/2 uur regelmatig op gaarheid. Vlees dat stug aanvoelt, is nog niet gaar. De kalkoen is gaar als de pootjes goed los zitten en het vlees zacht is. Of gebruik een vleesthermometer: is de temperatuur midden in de borst (het dikste deel) 70 ºC, dan is de kalkoen gaar.

7
7

Neem de kalkoen uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie. De vleessappen herverdelen zich dan, zodat het vlees lekker sappig blijft.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.