To­ma­ten­soep

(148)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands voorgerecht 4 personen
2 148

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • zeef

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snipper de sjalot fijn. Snijd de tomaat in vieren en de selderij fijn. Verhit de boter in een soeppan en fruit de sjalot 1 min. Voeg de tomaat, selderij en ⅚ van de bouillontabletten toe en breng met het water aan de kook.
  2. Kook de soep 15 min. zachtjes. Verkruimel de rest van de bouillontablet boven een kommetje. Meng uit de pan 2 el kokend vocht met het tablet. Meng het gehakt met de bouillon. Draai kleine soepballetjes. Breng water aan de kook en kook de soepballetjes in 4 min. gaar.
  3. Spoel de balletjes af met koud water in een vergiet. Druk boven een pan de soep door een zeef. Breng de soep opnieuw aan de kook. Schep de balletjes erbij en kook nog 3 min. door. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Knip de peterselie erboven fijn.

variatietip:

Tomatensoep met tuinkruiden en kipfilet: bereid de soep volgens het basisrecept (gehaktballetjes weglaten). Meng de soep met 1 gepelde, ontpitte en in blokjes gesneden tomaat, 1 bakje gerookte kipreepjes (à 125 g) en ½ zakje fijngehakte soepkruiden (à 15 g). Breng op smaak met peper en zout.

variatietip:

Frisse tomatensoep met garnalen: bereid de soep volgens het basisrecept (gehaktballetjes weglaten). Meng door soep ½ bekertje crème fraîche met een staafmixer. Daarna toevoegen: 1 gepelde, ontpitte en in blokjes gesneden tomaat, ¼ in kleine blokjes gesneden komkommer, 1 bakje Hollandse garnalen (100 g) en 10 takjes fijngeknipte bieslook. Leg in elk bord 3 ijsblokjes.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 135 kcal
  • eiwit 10 g
  • koolhydraten 4 g
  • vet 9 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Tomatensoep

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

To­ma­ten­soep

1
1
  • 1 sjalot
  • 750 g tomaten
  • 4 takjes selderij

Snipper de sjalot fijn. Snijd de tomaat in vieren en de selderij fijn.

2
2
  • ½ el boter
  • 2½ vleesbouillontablet
  • 1 liter kraanwater

Verhit de boter in een soeppan en fruit de sjalot 1 min. Voeg de tomaat, selderij en de bouillontabletten toe en breng met het water aan de kook.

3
3
  • ½ vleesbouillontablet

Kook de soep 15 min. zachtjes. Verkruimel de bouillontablet boven een kommetje. Meng uit de pan 2 el kokend vocht met het tablet.

4
4
  • 175 g rundergehakt

Meng het gehakt met de bouillon. Draai kleine soepballetjes. Breng water aan de kook en kook de soepballetjes in 4 min. gaar.

5
5

Spoel de balletjes af met koud water in een vergiet. Druk boven een pan de soep door een zeef.

6
6

Breng de soep opnieuw aan de kook. Schep de balletjes erbij en kook nog 3 min. door. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

7
7
  • 3 takjes peterselie

Knip de peterselie erboven fijn.

variatietip:

Tomatensoep met tuinkruiden en kipfilet: bereid de soep volgens het basisrecept (gehaktballetjes weglaten). Meng de soep met 1 gepelde, ontpitte en in blokjes gesneden tomaat, 1 bakje gerookte kipreepjes (à 125 g) en ½ zakje fijngehakte soepkruiden (à 15 g). Breng op smaak met peper en zout.

variatietip:

Frisse tomatensoep met garnalen: bereid de soep volgens het basisrecept (gehaktballetjes weglaten). Meng door soep ½ bekertje crème fraîche met een staafmixer. Daarna toevoegen: 1 gepelde, ontpitte en in blokjes gesneden tomaat, ¼ in kleine blokjes gesneden komkommer, 1 bakje Hollandse garnalen (100 g) en 10 takjes fijngeknipte bieslook. Leg in elk bord 3 ijsblokjes.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.