Mous­sa­ka

Typisch Grieks gerecht uit de oven waar je de borden bijna niet heel bij kunt houden.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 805 kcal voedingswaarden
    • 1 u. 5 min. bereiden
    • 20 min. oventijd
(210)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
grieks hoofdgerecht Typisch Grieks gerecht uit de oven waar je de borden bijna niet heel bij kunt houden. 4 personen
3 210

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 225 °C.
  2. Pel en snipper de uien en de knoflook. Verhit 3 el olie in een pan en bak het gehakt al omscheppend rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak ca. 2 min. mee. Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg met het tomatenpuree toe aan het gehakt.
  3. Laat de saus ca. 10 min. zachtjes pruttelen. Was intussen de aubergines en snijd ze in plakken van ca. 1 cm. Verhit de rest van de olie in gedeelten in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de aubergineplakken in gedeelten bruin.
  4. Splits één ei, en doe het eiwit in een vetvrije kom. Het eidooier gebruik je niet. Klop het eiwit stijf en spatel de besciamella saus en een 1/3 van de kaas erdoor. Vet de ovenschaal in.
  5. Leg de aubergines in lagen in de ovenschaal en bestrooi met zout. Breek de overige eieren en roer ze door de tomatensaus. Breng eventueel op smaak met zout. Schenk de tomatensaus over de aubergines en strijk dit glad. Verdeel de de besciamella saus erover en strijk glad. Bestrooi met de rest van de kaas. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak in ca. 20 min. mooi goudbruin en gaar.

serveertip:

Serveren met gemengde groente, sla en (warm) brood.

video

Be­cha­mel­saus ma­ken

Instructievideo - 01:19 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 805 kcal
  • eiwit 43 g
  • koolhydraten 24 g
  • vet 58 g
    waarvan verzadigd 19 g
  • natrium 870 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Moussaka

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Mous­sa­ka

1
1

Verwarm de oven voor op 225 °C.

2
2
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 500 g rundergehakt

Pel en snipper de uien en de knoflook. Verhit de olie in een pan en bak het gehakt al omscheppend rul.

3
3
  • 400 g tomatenblokjes
  • 70 g tomatenpuree

Voeg de ui en knoflook toe en bak ca. 2 min. mee. Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg met het tomatenpuree toe aan het gehakt.

4
4
  • 2 aubergines

Laat de saus ca. 10 min. zachtjes pruttelen. Was intussen de aubergines en snijd ze in plakken van ca. 1 cm.

5
5
  • 7 el olijfolie

Verhit de rest van de olie in gedeelten in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de aubergineplakken in gedeelten bruin.

6
6
  • 1 ei

Splits één ei, en doe het eiwit in een vetvrije kom. Het eidooier gebruik je niet.

7
7
  • 400 g besciamella
  • 25 g geraspte Parmezaanse kaas
  • ½ el boter

Klop het eiwit stijf en spatel de besciamella saus en een deel van de kaas erdoor. Vet met de boter de ovenschaal in.

8
8
  • 2 eieren

Leg de aubergines in lagen in de ovenschaal en bestrooi met zout. Breek de overige eieren en roer ze door de tomatensaus.

9
9

Breng eventueel op smaak met zout. Schenk de tomatensaus over de aubergines en strijk dit glad. Verdeel de de besciamella saus erover en strijk glad.

10
10
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas

Bestrooi met de rest van de kaas. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak in ca. 20 min. mooi goudbruin en gaar.

serveertip:

Serveren met gemengde groente, sla en (warm) brood.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.