Spi­na­zietaart wit­te kaas en pijn­boom­pit­ten

Een hartige taart met als basis: filodeeg. Eerst kort bakken in de koekenpan, dan nog 20 minuten de oven in.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 780 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 20 min. oventijd
(292)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Een hartige taart met als basis: filodeeg. Eerst kort bakken in de koekenpan, dan nog 20 minuten de oven in. 4 personen
3 292

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Verhit de oven tot 200 °C. Zet de koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Beweeg de blaadjes in de pan en doe er steeds een plukje bij als ze voldoende geslonken zijn. Ga door tot alle spinazie in de pan zit.
  2. Rooster de pijnboompitten in een droge, ovenbestendige koekenpan terwijl je ze af en toe omschudt. Breek de eieren in een mengkom en kruimel er de witte kaas bij. Rasp er de Goudse kaas over. Doe een snufje zwarte peper, een paar mespuntjes gedroogde oregano, de geraspte schil van de citroen, de pijnboompitten en een scheut olijfolie erbij.
  3. Zet de koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 cm op het werkvlak, kwast het in met een klein beetje olijfolie. Maak er een prop van, vouw het weer uit en leg het opnieuw plat neer. Leg per taart 4 vellen ontdooide filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier, zodat het bijna volledig bedekt is. Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een flinke snuf zout en peper en een snufje cayennepeper op. Herhaal dit nog twee keer, zodat je drie lagen krijgt.
  4. Haal de spinazie van het vuur als de blaadjes goed geslonken zijn. Doe hem bij het eimengsel en rasp de nootmuskaat erover. Let het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in de lege koekenpan zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de rand van de pan, giet er het eimengsel in en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen. Plaats de pan eerst een paar min. op matig vuur om de bodem op te warmen en zet hem vervolgens 18-20 min. boven in de hete oven.
video

Fi­lo­deeg ge­brui­ken

Instructievideo - 01:41 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 780 kcal
  • eiwit 36 g
  • koolhydraten 41 g
  • vet 52 g
    waarvan verzadigd 20 g
  • natrium 1.175 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Spinazietaart witte kaas en pijnboompitten

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Spi­na­zietaart wit­te kaas en pijn­boom­pit­ten

1
1

Zet alle ingrediënten klaar. Verhit de oven tot 200 °C.

2
2
  • 2 el olijfolie
  • 15 g boter
  • 400 g bladspinazie

Zet de koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in.

3
3

Beweeg de blaadjes in de pan en doe er steeds een plukje bij als ze voldoende geslonken zijn. Ga door tot alle spinazie in de pan zit.

4
4
  • 100 g pijnboompitten

Rooster de pijnboompitten in een droge, ovenbestendige koekenpan terwijl je ze af en toe omschudt.

Noten, zaden en pitten roosteren

Instructievideo

01:19 min.

5
5
  • 5 eieren
  • 300 g witte kaas
  • 50 g Goudse kaas

Breek de eieren in een mengkom en kruimel er de witte kaas bij. Rasp er de Goudse kaas over.

6
6
  • 4 mespunten gedroogde oregano
  • 1 citroen

Doe een snufje zwarte peper, een paar mespuntjes gedroogde oregano, de geraspte schil van de citroen, de pijnboompitten en een scheut olijfolie erbij.

7
7

Zet de koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in.

8
8

Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 cm op het werkvlak, kwast het in met een klein beetje olijfolie.

9
9

Maak er een prop van, vouw het weer uit en leg het opnieuw plat neer.

10
10
  • 4 vellen filodeeg

Leg de vellen ontdooide filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier, zodat het bijna volledig bedekt is.

Filodeeg gebruiken

Instructievideo

01:41 min.

11
11
  • 8 vellen filodeeg
  • 1 mespunt cayennepeper

Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een flinke snuf zout en peper en een snufje cayennepeper op. Herhaal dit nog twee keer.

12
12
  • 1 bol nootmuskaat

Haal de spinazie van het vuur als de blaadjes goed geslonken zijn. Doe hem bij het eimengsel en rasp de nootmuskaat erover.

13
13

Let het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in de lege koekenpan zodat de randjes er net overheen hangen.

14
14

Druk het deeg goed in de rand van de pan, giet er het eimengsel in en spreid het gelijkmatig uit.

15
15

Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen.

16
16

Plaats de pan eerst een paar min. op matig vuur om de bodem op te warmen en zet hem vervolgens ca. 18-20 min. boven in de hete oven.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.