Jacht­scho­tel van he­te blik­sem

Aardappelen, ui en appel doen het heel goed in deze schotel met runderlappen.

(146)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Aardappelen, ui en appel doen het heel goed in deze schotel met runderlappen. 4 personen
3 146

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ovenschaal (ca. 2.5 liter)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper de ui grof. Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met peper en zout. Verhit 1/4 van de boter in een braadpan en bak het vlees in ca. 5 min. rondom bruin. Bak de ui ca. 2 min. mee. Voeg de kruidnagels en laurierblaadjes toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg langs de rand van de pan het water toe. Stoof het vlees afgedekt in ca. 3 uur zachtjes (op vlamverdeler) gaar.
  2. Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook in een pan met weinig water en zout in ca. 20 min. gaar. Schil de appels en snijd in blokjes. Giet af en stamp fijn. Roer de melk en de helft van de boter erdoor tot smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schep de appel door puree.
  3. Vet de ovenschaal in. Schep 1/3 deel van de puree met appel in de schaal. Verdeel hierover de helft van het vlees met de ui. Schep vervolgens 1/3 van de puree erop en daarover het overgebleven vlees met de ui. Dek af met de rest van de aardappelpuree. Verdeel het paneermeel en de overgebleven boter in vlokjes erover. Bak in ca. 30 minuten in het midden van de oven.

bewaartip:

Heeft u een restje hete bliksem over, bewaar het dan voor de volgende dag; dan smaakt het bijna nog lekkerder.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 855 kcal
  • eiwit 38 g
  • koolhydraten 101 g
  • vet 31 g
    waarvan verzadigd 17 g
  • natrium 670 mg
  • vezels 11 g
Tags
Ook te zien in

Jachtschotel van hete bliksem

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Jacht­scho­tel van he­te blik­sem

1
1
  • 3 grote uien
  • 500 g doorregen runderlappen
  • 25 g boter

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper de ui grof. Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met peper en zout. Verhit boter in een braadpan en bak het vlees in ca. 5 min. rondom bruin.

2
2
  • 3 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 vleesbouillontablet

Bak de ui ca. 2 min. mee. Voeg de kruidnagels en laurierblaadjes toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven.

3
3
  • 2 dl water

Voeg langs de rand van de pan het water toe. Stoof het vlees afgedekt in ca. 3 uur zachtjes (op vlamverdeler) gaar.

4
4
  • 2 kg kruimige aardappelen
  • 3 goudreinetten

Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook in een pan met weinig water en zout in ca. 20 min. gaar. Schil de appels en snijd in blokjes.

5
5
  • 2 dl melk
  • 50 g boter
  • 1 snufje nootmuskaat

Giet af en stamp fijn. Roer de melk en boter erdoor tot smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schep de appel door puree.

6
6

Vet de ovenschaal in. Schep 1/3 deel van de puree met appel in de schaal. Verdeel hierover de helft van het vlees met de ui.

7
7

Schep vervolgens 1/3 van de puree erop en daarover het overgebleven vlees met de ui. Dek af met de rest van de aardappelpuree.

8
8
  • 25 g boter
  • 3 el paneermeel

Verdeel het paneermeel en de boter in vlokjes erover. Bak in ca. 30 minuten in het midden van de oven.

bewaartip:

Heeft u een restje hete bliksem over, bewaar het dan voor de volgende dag; dan smaakt het bijna nog lekkerder.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.