Hol­land­se ge­hakt­bal­len

(136)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht 4 personen
3 136

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snipper de ui fijn. Verhit de boter in een braadpan en fruit de ui zachtjes 3 min. in de boter. Schep de ui uit de pan op een bordje en laat de stukjes iets afkoelen.
  2. Klop het ei los. Doe het gehakt met het ei en de nootmuskaat in een kom. Verkuimel het beschuit erover. Breng op smaak met peper en zout. Kneed het heel goed door elkaar. Verdeel het gehakt in gelijke stukken en rol er ballen van (2 per persoon). Verhit de achtergebleven boter in de braadpan op hoog vuur. Wentel de ballen door de bloem. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze rondom bruin.
  3. Zet het vuur laag en voeg een scheutje water toe. Leg de deksel schuin op de pan en braad de gehaktballen in ca. 20 min. gaar. Keer ze af en toe. Schenk het water in de pan en roer met een houten lepel of spatel de aanbaksels op de bodem van de pan los. Breng de jus op smaak met peper en zout.

combinatietip:

Lekker bij stamppot spinazie of andijvie.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 455 kcal
  • eiwit 26 g
  • koolhydraten 13 g
  • vet 33 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Gehaktbal en zo

Hollandse gehaktballen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Hol­land­se ge­hakt­bal­len

1
1
  • 1 ui
  • 25 g boter

Snipper de ui fijn. Verhit de boter in een braadpan en fruit de ui zachtjes 3 min. Schep de ui uit de pan op een bordje en laat iets afkoelen.

2
2
  • 1 ei
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 2 tl nootmuskaat
  • 4 beschuiten

Klop het ei los. Doe het gehakt met het ei en de nootmuskaat in een kom. Verkuimel het beschuit erover. Breng op smaak met peper en zout.

3
3

Kneed het heel goed door elkaar. Verdeel het gehakt in 8 gelijke stukken en rol er ballen van.

4
4
  • 3 el bloem

Verhit de achtergebleven boter in de braadpan op hoog vuur. Wentel de ballen door de bloem. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze rondom bruin.

5
5

Zet het vuur laag en voeg een scheutje water toe. Leg de deksel schuin op de pan en braad de gehaktballen in ca. 20 min. gaar.

6
6
  • 150 ml lauwwarm water

Keer ze af en toe. Schenk het water in de pan en roer met een houten lepel of spatel de aanbaksels op de bodem van de pan los.

7
7

Breng de jus op smaak met peper en zout.

combinatietip:

Lekker bij stamppot spinazie of andijvie.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.