Wor­tel­cup­ca­kes met cream­chee­se

De kleine variant van de beroemde carrot cake. Daar wil je er toch stiekem twee van?

  • nagerecht
  • 12 stuks
  • 430 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 5 uur wachten
    • 20 min. oventijd
(102)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht De kleine variant van de beroemde carrot cake. Daar wil je er toch stiekem twee van? 12 stuks
3 102

Ingrediënten

Keukenspullen
  • mini-muffinvorm met 12 uitsparingen (4-5 cm)
  • 12 papieren cakevormpjes

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Splits 1/4 van de eieren en klop het eiwit los. Bestrijk de rozenblaadjes er dun mee. Zorg dat ze helemaal bedekt zijn. Bestrooi de blaadjes rondom met de kristalsuiker. Laat ze op een droge plaats ca. 5 uur drogen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de winterpeen, hak de walnoten grof en boen de citroen schoon. Verdeel de papieren vormpjes over de muffinvorm. Klop de rest van de eieren met de basterdsuiker tot de suiker helemaal is opgelost. Voeg de olie toe en klop nog 2 min. Spatel voorzichtig de wortel erdoor en daarna het bakmeel, de kaneel, walnoten en rozijnen. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in het midden van de oven in 20-25 min. gaar.
  3. Laat 5 min. afkoelen in de muffinvorm en laat ze vervolgens uit de vorm verder afkoelen. Klop ondertussen met een mixer de roomkaas los met de poedersuiker. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Voeg het rasp en 1 el sap toe en roer tot een gladde massa. Zet afgedekt in de koelkast. Bestrijk de afgekoelde cakejes ermee en garneer met de gesuikerde rozenblaadjes.

bereidingstip:

De bloemblaadjes van rozen zijn, gesuikerd, prima om te eten en dus ook heel goed te gebruiken voor het versieren van cupcakes. Rozensoorten met grote bloemblaadjes lenen zich hier het beste voor. De kleur van de rozen kunt u zelf bepalen. Haal voorzichtig de mooiste bloemblaadjes los, bestrijk ze met eiwit, bestrooi ze met fijne kristalsuiker en laat ze ca. 5 uur drogen. Versieren maar!

Tip:

Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen is dit recept niet geschikt.

video

Cup­ca­kes ma­ken

Kookles - 08:15 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 430 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 44 g
  • vet 25 g
    waarvan verzadigd 7 g
  • natrium 225 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Wortelcupcakes met creamcheese

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Wor­tel­cup­ca­kes met cream­chee­se

1
1
  • 1 ei
  • 2 rozen

Splits het ei en klop het eiwit los. Bestrijk de rozenblaadjes er dun mee. Zorg dat ze helemaal bedekt zijn.

2
2
  • 6 el fijne kristalsuiker

Bestrooi de blaadjes rondom met de kristalsuiker. Laat ze op een droge plaats ca. 5 uur drogen.

3
3

Verwarm de oven voor op 180 °C.

4
4
  • 125 g winterpeen
  • 50 g walnoten
  • 1 citroen

Rasp de winterpeen, hak de walnoten grof en boen de citroen schoon.

5
5
  • 3 eieren
  • 125 g donkere basterdsuiker

Verdeel de papieren vormpjes over de muffinvorm. Klop de eieren met de basterdsuiker tot de suiker helemaal is opgelost.

6
6
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 2 el blanke rozijnen

Voeg de olie toe en klop nog 2 min. Spatel voorzichtig de wortel erdoor en daarna het bakmeel, de kaneel, walnoten en rozijnen.

7
7

Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in het midden van de oven in 20-25 min. gaar.

8
8

Laat 5 min. afkoelen in de muffinvorm en laat ze vervolgens uit de vorm verder afkoelen.

9
9
  • 300 g roomkaas
  • 200 g poedersuiker

Klop ondertussen met een mixer de roomkaas los met de poedersuiker. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.

10
10

Voeg het rasp en 1 el sap toe en roer tot een gladde massa. Zet afgedekt in de koelkast.

11
11

Bestrijk de afgekoelde cakejes ermee en garneer met de gesuikerde rozenblaadjes.

bereidingstip:

De bloemblaadjes van rozen zijn, gesuikerd, prima om te eten en dus ook heel goed te gebruiken voor het versieren van cupcakes. Rozensoorten met grote bloemblaadjes lenen zich hier het beste voor. De kleur van de rozen kunt u zelf bepalen. Haal voorzichtig de mooiste bloemblaadjes los, bestrijk ze met eiwit, bestrooi ze met fijne kristalsuiker en laat ze ca. 5 uur drogen. Versieren maar!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.