Jan in de zak

Bijzonder: je kookt het deeg met rozijnen in een kussensloop.

(86)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands nagerecht Bijzonder: je kookt het deeg met rozijnen in een kussensloop. 6 personen
3 86

Ingrediënten

Keukenspullen
  • dik elastiek
  • klein schoon kussensloop
  • satéstokjes

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Was de rozijnen en laat goed uitlekken. Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Leg een bord omgekeerd op de bodem van de pan. Roer in een kom boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar. Voeg al roerend zoveel melk toe dat er glad en vrij dik beslag ontstaat dat nog net van een lepel loopt. Schep de rozijnen door het beslag.
  2. Schep het beslag in een punt van het kussensloop. Bind de sloop veel hoger dan de vulling dicht met trouw of elastiek, denk eraan dat de volume ongeveer verdubbelt. Leg de zak in kokend water en laat het gerecht in ca. 3 1/2 uur gaar worden. Keer de zak regelmatig. De Jan is gaar als de satéprikker er droog uitkomt.
  3. Verwarm intussen al roeren in een pannetje de stroop met de boter en het water tot er een mooie saus ontstaat. Neem de zak uit het water en laat even uitlekken. Neem de vulling uit de zak en leg op een bord. Schenk het overtollige water weg en snijd Jan in de zak in plakken. Verdeel deze plakken over de borden en schenk de stroopsaus erover.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 840 kcal
  • eiwit 13 g
  • koolhydraten 154 g
  • vet 20 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Jan in de zak

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Jan in de zak

1
1
  • 250 g rozijnen
  • 250 g boekweitmeel
  • 250 g zelfrijzend bakmeel

Was de rozijnen en laat goed uitlekken. Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Leg een bord omgekeerd op de bodem van de pan. Roer in een kom boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar.

2
2
  • ½ liter melk

Voeg al roerend zoveel melk toe dat er glad en vrij dik beslag ontstaat dat nog net van een lepel loopt. Schep de rozijnen door het beslag.

3
3

Schep het beslag in een punt van het kussensloop. Bind de sloop veel hoger dan de vulling dicht met trouw of elastiek, denk eraan dat de volume ongeveer verdubbelt. Leg de zak in kokend water en laat het gerecht in ca. 3 1/2 uur gaar worden.

4
4

Keer de zak regelmatig. De Jan is gaar als de satéprikker er droog uitkomt.

5
5
  • 500 g keukenstroop
  • 125 g boter
  • 1½ dl water

Verwarm intussen al roeren in een pannetje de stroop met de boter en het water tot er een mooie saus ontstaat. Neem de zak uit het water en laat even uitlekken.

6
6

Neem de vulling uit de zak en leg op een bord. Schenk het overtollige water weg en snijd Jan in de zak in plakken. Verdeel deze plakken over de borden en schenk de stroopsaus erover.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.