Wit­lof in zeeuws spek

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 680 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 30 min. wachten
(97)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht 4 personen
3 97

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (25 x 30 cm)

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de onderkant van de stronken witlof en halveer het witlof in de lengte. Verwijder de harde kern. Kook het lof 5 min. in water met zout. Laat uitlekken en omwikkel elk half stronkje met een plakje spek. Leg in de ovenschaal.
  2. Smelt de boter en voeg in één keer de bloem toe. Laat al roerend ca. 5 min. op laag vuur garen tot het mengsel (de roux) lichtbruin kleurt. Voeg de melk toe en breng al roerend aan de kook tot een gladde, gebonden saus ontstaat. Voeg de kaas toe en roer tot deze is gesmolten. Breng op smaak met peper en zout en schenk over het lof.
  3. Verdeel de aardappelpuree over de ingevette ovenschotel. Bak ca. 30 min. in het midden van de oven tot de puree goudbruin is.

Tip:

In plaats van Zeeuws spek kunt u ook rauwe ham (bijv. Coburger) om het witlof wikkelen.

video

Roux ma­ken

Instructievideo - 00:45 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 680 kcal
  • eiwit 25 g
  • koolhydraten 47 g
  • vet 44 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.