Ro­mi­ge wit­lof­scho­tel met zalm

Eerst voorbereiden, dan de oven in. De witlof en zalm gaan verscholen onder een laagje aardappelpuree.

(289)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Eerst voorbereiden, dan de oven in. De witlof en zalm gaan verscholen onder een laagje aardappelpuree. 4 personen
3 289

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • pureestamper
  • ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd het vervolgens in repen van 2 cm. Verhit ⅔ van de olie in een koekenpan en bak het witlof in 6 min. beetgaar. Schep af en toe om. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  2. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht tot een smeuïge puree. Voeg de dille toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de zalm uitlekken. Verwijder het vel en de graten van de zalm en verdeel in stukjes.
  3. Vet de ovenschaal in met olie. Verdeel het witlof over de bodem van de ingevette ovenschaal. Leg de zalm tussen het witlof en dek af met de aardappelpuree. Maak met een vork een mooi patroon in de puree en besprenkel met de rest van de olie. Zet de schaal in het midden van de oven en bak in ca. 30 min. lichtbruin en gaar.

bereidingstip:

Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Verwarm ca. 30 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C. Dek de schaal af met aluminiumfolie als de puree te donker kleurt.

video

Pu­re­ren

Instructievideo - 00:51 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 600 kcal
  • eiwit 30 g
  • koolhydraten 61 g
  • vet 24 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 330 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in

Romige witlofschotel met zalm

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ro­mi­ge wit­lof­scho­tel met zalm

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 1½ kg kruimige aardappelen

Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 min. gaar.

3
3
  • 600 g witlof

Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd het vervolgens in repen van 2 cm.

4
4
  • 2 el olijfolie

Verhit de olie in een koekenpan en bak het witlof in 6 min. beetgaar. Schep af en toe om.

5
5
  • 125 ml crème fraîche

Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout.

6
6

Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht tot een smeuïge puree.

Pureren

Instructievideo

00:51 min.

7
7
  • 3 tl gedroogde dille

Voeg de dille toe en breng op smaak met peper en zout.

8
8
  • 418 g roze zalm

Laat de zalm uitlekken. Verwijder het vel en de graten van de zalm en verdeel in stukjes.

9
9
  • 2 el olijfolie

Vet de ovenschaal in met olie. Verdeel het witlof over de bodem van de ingevette ovenschaal.

10
10
  • 1 el olijfolie

Leg de zalm tussen het witlof en dek af met de aardappelpuree. Maak met een vork een mooi patroon in de puree en besprenkel met de rest van de olie.

11
11

Zet de schaal in het midden van de oven en bak in ca. 30 min. lichtbruin en gaar.

bereidingstip:

Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Verwarm ca. 30 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C. Dek de schaal af met aluminiumfolie als de puree te donker kleurt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.