Olie­bol­len

  • gebak
  • 24 stuks
  • 150 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 1 u. 30 min. wachten
(77)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak 24 stuks
3 77

Ingrediënten

Keukenspullen
  • frituurpan, ijsbolletjeslepel, schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel. Meng in een kom appel, rozijnen en geraspte sinaasappelschil met 1 el bloem.
  2. Meng in een ruime kom de rest van de bloem, gist, suiker en zout door elkaar. Maak in het midden een kuiltje. Voeg al kloppend met de handmixer, het ei, de melk en de yoghurt toe. Blijf kloppen tot het beslag glad is. Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig erdoor.
  3. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats ca. 1 1/2 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
  4. Verhit in de frituurpan de olie tot 175 °C. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete olie glijden. Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Keer, indien nodig, de oliebollen halverwege de baktijd.
  5. Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in het vergiet uitlekken. Laat de frituurolie opnieuw op temperatuur komen en bak opnieuw 5 oliebollen. Ga zo door tot het beslag op is. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker. Serveer ze warm of koud.

Tip:

U kunt op deze oliebollen variëren door een deel van de vulling te vervangen door kleingesneden bigarreaus (gekonfijte kers), gehakte noten of amandelen.

video

Olie­bol­len bak­ken

Kookles - 04:48 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 150 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 22 g
  • vet 5 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: 12 maanden Lekker Eten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.