Ta­ji­ne met zalm en cous­cous

Ook als je geen tajine hebt, kun je dit gerecht heel goed maken... gebruik gewoon een hapjespan!

(57)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
marokkaans hoofdgerecht Ook als je geen tajine hebt, kun je dit gerecht heel goed maken... gebruik gewoon een hapjespan! 4 personen
2 57

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schep het vruchtvlees uit de citroen en snijd de hele schil in dunne reepjes. Snijd de ui in dunne partjes en de knoflook in plakjes.
  2. Smelt de boter in een hapjespan en fruit de uien met knoflook, citroenschillen, gemalen koriander en naar smaak peper ca. 15 min. op een zo laag mogelijk vuur tot de partjes ui zacht zijn.
  3. Schep de tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en 1/2 tl zout door de uien. Sprenkel het water over de groenten. Leg de deksel op de pan en stoof de groente in ca. 8 min. gaar Hak de peterselie fijn. Meng de zalm met de peterselie. Leg de zalm op groenten. Stoof het gerecht zonder deksel nog 5 min., tot de zalm net gaar is.
  4. Breng intussen in een pannetje met water met de olie aan de kook. Roer van het vuur af de couscous erdoor. Dek de pan af en laat de couscous 5 min. staan. Zet het pannetje met couscous op een laag vuur en laat de couscous al roerend weer warm worden. Schep de couscous in een wijde schaal en schep de zalm met groente en vocht in het midden van de couscous. Serveer direct.

kookstaptip:

Dit gerecht is genoemd naar de schaal waarin het traditioneel wordt bereid: de tajine. Het gerecht kan ook in een hapjespan worden bereid.

kookstaptip:

Zalm is een vette vis, rijk aan omega 3 vetzuren en laat zich op vele smakelijke manieren bereiden. Wie kiest voor gebakken zalm, serveert de vis het best rosé. Te lang gebakken zalm wordt droog en smaakt tranig. Check of de zalm rosé is door uw duim er even in te zetten. Als de vis meegeeft is de 'zoet-zoutwatervis' klaar voor consumptie.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 765 kcal
  • eiwit 46 g
  • koolhydraten 60 g
  • vet 38 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: 12 maanden Lekker Eten

Tajine met zalm en couscous

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ta­ji­ne met zalm en cous­cous

1
1
  • ½ citroen
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook

Schep het vruchtvlees uit de citroen en snijd de hele schil in dunne reepjes. Snijd de ui in dunne partjes en de knoflook in plakjes.

2
2
  • 50 g boter
  • 1 tl gemalen koriander*

Smelt de boter in een hapjespan en fruit de uien met knoflook, citroenschillen, gemalen koriander en naar smaak peper ca. 15 min. op een zo laag mogelijk vuur tot de partjes ui zacht zijn.

3
3
  • 200 g tuinbonen
  • 200 g doperwten
  • 200 g sugar snaps
  • 100 ml water

Schep de tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en 1/2 tl zout door de uien. Sprenkel het water over de groenten. Leg de deksel op de pan en stoof de groente in ca. 8 min. gaar

4
4
  • 500 g verse zalm
  • 3 el platte peterselie

Hak de peterselie fijn. Meng de zalm met de peterselie. Leg de zalm op groenten. Stoof het gerecht zonder deksel nog 5 min., tot de zalm net gaar is.

5
5
  • 300 ml water
  • 2½ el olijfolie knoflook/chilipeper
  • 250 g couscous

Breng intussen in een pannetje met water met de olie aan de kook. Roer van het vuur af de couscous erdoor. Dek de pan af en laat de couscous 5 min. staan. Zet het pannetje met couscous op een laag vuur en laat de couscous al roerend weer warm worden.

6
6

Schep de couscous in een wijde schaal en schep de zalm met groente en vocht in het midden van de couscous. Serveer direct.

kookstaptip:

Dit gerecht is genoemd naar de schaal waarin het traditioneel wordt bereid: de tajine. Het gerecht kan ook in een hapjespan worden bereid.

kookstaptip:

Zalm is een vette vis, rijk aan omega 3 vetzuren en laat zich op vele smakelijke manieren bereiden. Wie kiest voor gebakken zalm, serveert de vis het best rosé. Te lang gebakken zalm wordt droog en smaakt tranig. Check of de zalm rosé is door uw duim er even in te zetten. Als de vis meegeeft is de 'zoet-zoutwatervis' klaar voor consumptie.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.