Crè­me ca­ra­mel

De karamelsaus loopt over de crème caramel als je ze serveert. Mmm...

  • nagerecht
  • 8 personen
  • 285 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 2 u. 30 min. wachten
    • 30 min. oventijd
(42)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans nagerecht De karamelsaus loopt over de crème caramel als je ze serveert. Mmm... 8 personen
3 42

Ingrediënten

Keukenspullen
  • 2 rechthoekige ovenschaal (20 x 30 cm)
  • 8 soufflévormpjes van aardewerk

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Zet de soufflévormpjes in de ovenschalen. Breng 150 g suiker (bij een taart voor 8 personen) en het water in een steelpan aan de kook en laat in ca. 6 min. bruin kleuren (karamelliseren). Verdeel de karamel over de vormpjes. Splits 1/3 van de eieren. Meng de eidooiers in een kom met de rest van de eieren en de rest van de suiker en klop met een garde tot de suiker is opgelost. Snijd de vanillestokjes open en schraap met een scherp mesje het merg eruit. Breng de melk, de vanillestokjes en het merg aan de kook. Neem van het vuur en laat iets afkoelen. Schenk al roerend bij het eiermengsel. Schenk door een zeef en verdeel over de vormpjes.
  2. Schenk kokend water in de ovenschalen tot halverwege de vormpjes. Zet de schalen ca. 30 min. in de oven. Steek er na 30 min. een mesje in; als dit er schoon uitkomt, zijn de crèmepuddinkjes gaar. Haal de vormpjes uit de schalen en laat in 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Zet daarna 2 uur in de koelkast. Snijd voor het serveren de puddinkjes los. Zet steeds een bord op een vormpje en draai om, zodat het puddinkje op het bord komt. Verwijder het vormpje zodra de karamelsaus over het puddinkje loopt. Garneer met een chocoladehulstblaadje.

bereidingstip:

Je kunt deze crème caramel één dag van tevoren maken. Bewaar in de vormpjes afgedekt in de koelkast.

video

Ei­e­ren split­sen

Instructievideo - 00:36 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 285 kcal
  • eiwit 8 g
  • koolhydraten 38 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 95 mg
Tags
Ook te zien in

Crème caramel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Crè­me ca­ra­mel

1
1

Verwarm de oven voor op 150 °C. Zet de soufflévormpjes in de ovenschalen.

2
2
  • 150 g suiker
  • 50 ml water

Breng de suiker en het water in een steelpan aan de kook en laat in ca. 6 min. bruin kleuren (karamelliseren). Verdeel de karamel over de vormpjes.

Karamelliseren

Instructievideo

01:36 min.

3
3
  • 6 eieren
  • 80 g suiker

Splits 1/3 van de eieren. Meng de eidooiers in een kom met de rest van de eieren en de rest van de suiker en klop met een garde tot de suiker is opgelost.

Eieren splitsen

Instructievideo

00:36 min.

4
4
  • 2 vanillestokjes
  • 750 ml volle melk

Snijd de vanillestokjes open en schraap met een scherp mesje het merg eruit. Breng de melk, de vanillestokjes en het merg aan de kook.

5
5

Neem van het vuur en laat iets afkoelen. Schenk al roerend bij het eiermengsel. Schenk door een zeef en verdeel over de vormpjes.

6
6

Schenk kokend water in de ovenschalen tot halverwege de vormpjes. Zet de schalen ca. 30 min. in de oven.

7
7

Steek er na 30 min. een mesje in; als dit er schoon uitkomt, zijn de crèmepuddinkjes gaar.

8
8

Haal de vormpjes uit de schalen en laat in 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur.

9
9

Zet daarna 2 uur in de koelkast. Snijd voor het serveren de puddinkjes los. Zet steeds een bord op een vormpje en draai om, zodat het puddinkje op het bord komt.

10
10
  • 8 chocoladehulstblaadjes wit

Verwijder het vormpje zodra de karamelsaus over het puddinkje loopt. Garneer met een chocoladehulstblaadje.

bereidingstip:

Je kunt deze crème caramel één dag van tevoren maken. Bewaar in de vormpjes afgedekt in de koelkast.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.