Een­den­borst

Eend en sinaasappel: een echte klassieker. Wij weten wel waarom.

(133)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht Eend en sinaasappel: een echte klassieker. Wij weten wel waarom. 8 personen
3 133

Ingrediënten

8 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • vijzel

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Boen de sinaasappels schoon. Schaaf met een dunschiller de oranje schil van 1 sinaasappel en snijd de schil in reepjes. Pers de vrucht samen met nog 2 andere sinaasappels uit. Snijd de overgebleven sinaasappel in schijfjes. Breng de reepjes, het sap en de fond aan de kook. Laat in ca. 15 min. tot de helft inkoken.
  2. Maak met een scherp mes kruislings sneetjes in het vet van de eendenborst. Stamp de peperkorrels in de vijzel of schone theedoek. Bestrooi de eendenborst met de peper en wat zout.
  3. Verhit een koekenpan en bak de eendenborst met de vetkant naar beneden 5 min. op laag vuur zonder te keren. Giet het gesmolten vet af en bak de eendenborst nog 2 min. op dezelfde kant. Keer om, draai het vuur lager en bak nog 4 min. Haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Roer de aanbaksels los met de cognac. Voeg de sinaasappelschijfjes toe.
  4. Laat op hoog vuur in ca. 4 min. een beetje bruin worden. Schenk de sinaasappelsaus erbij en draai het vuur laag. Snijd de eendenborst in plakken en verdeel over de borden. Leg 2 schijfjes sinaasappel op de eend en schep de saus erover.

Tip:

Eet u met vier personen? U kunt dan de hoeveelheden van de ingrediënten halveren.

video

Een­den­borst be­rei­den

Instructievideo - 00:52 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 335 kcal
  • eiwit 29 g
  • koolhydraten 6 g
  • vet 21 g
    waarvan verzadigd 7 g
  • natrium 225 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Eendenborst

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Een­den­borst

1
1
  • 4 sinaasappels

Boen de sinaasappels schoon. Schaaf met een dunschiller de oranje schil van 1 sinaasappel en snijd de schil in reepjes.

2
2

Pers de vrucht samen met nog 2 andere sinaasappels uit. Snijd de overgebleven sinaasappel in schijfjes.

3
3
  • 250 ml gevogeltefond

Breng de reepjes, het sap en de fond aan de kook. Laat in ca. 15 min. tot de helft inkoken.

4
4
  • 6 eendenborstfilets

Maak met een scherp mes kruislings sneetjes in het vet van de eendenborst.

5
5
  • 2 el zwartepeperkorrels

Stamp de peperkorrels in de vijzel of schone theedoek. Bestrooi de eendenborst met de peper en wat zout.

6
6

Verhit een koekenpan en bak de eendenborst met de vetkant naar beneden 5 min. op laag vuur zonder te keren.

7
7

Giet het gesmolten vet af en bak de eendenborst nog 2 min. op dezelfde kant. Keer om, draai het vuur lager en bak nog 4 min.

8
8
  • 30 ml cognac

Haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Roer de aanbaksels los met de cognac. Voeg de sinaasappelschijfjes toe.

9
9

Laat op hoog vuur in ca. 4 min. een beetje bruin worden. Schenk de sinaasappelsaus erbij en draai het vuur laag.

10
10

Snijd de eendenborst in plakken en verdeel over de borden. Leg 2 schijfjes sinaasappel op de eend en schep de saus erover.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.