Cas­soulet ter­ri­ne

  • voorgerecht
  • 8 personen
  • 520 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 3 uur wachten
(27)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans voorgerecht 8 personen
3 27

Ingrediënten

Keukenspullen
  • cakevorm

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe alle worsten behalve de rookworst in de ovenschaal en laat ze in 15 min. in de oven gaar worden.
  2. Breng ondertussen een pan met water aan de kook. Snijd de prei in de lengte tot halverwege in. Haal de preibladeren voorzichtig los van elkaar en spoel ze schoon. Gebruik alleen de mooie, hele bladeren. Snijd de ronde buitenkant van de winterpeen recht af. Snijd de wortel in de lengte twee keer doormidden, zodat je vier vierkante repen hebt. Blancheer in het kokende water de prei-bladeren 2 min. en de wortel 4 min. Laat afkoelen in koud water.
  3. Bekleed de terrine- of cakevorm helemaal met plakjes katenspek: laat de plakjes elkaar overlappen en aan alle kanten minimaal 5 cm over de rand naar buiten hangen.
  4. Halveer de rookworst en snijd de achterham in 3 repen. Rol de helft van de worsten uit de oven in preibladeren. Schik alle worsten, de wortelrepen, de achterhamrepen en de bonen in de terrinevorm voorzichtig strak tegen elkaar.
  5. Week de blaadjes gelatine 5 min. in koud water. Verwarm ondertussen de vleesfond in een pan tot deze handwarm is. Los de gelatine erin op. Verdeel de fond voorzichtig over de terrine. Vouw de plakjes katenspek over de terrine. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 3 uur in de koelkast. Houd de vorm voor serveren even in heet water, zodat je de terrine gemakkelijk kunt storten. Snijd de terrine in 16 plakken. Serveer 2 plakken per persoon. Lekker met knapperig brood.

Tip:

U kunt de terrine 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

video

Prei was­sen

Instructievideo - 00:29 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 520 kcal
  • eiwit 31 g
  • koolhydraten 6 g
  • vet 42 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Cassoulet terrine

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Cas­soulet ter­ri­ne

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 6 Catalaanse braadworsten
  • 5 varkenschipolata's
  • 4 braadworsten

Doe alle worsten in de ovenschaal en laat ze in 15 min. in de oven gaar worden.

3
3
  • 1 prei

Breng ondertussen een pan met water aan de kook. Snijd de prei in de lengte tot halverwege in en verwijder de harde onderkant.

4
4

Haal de preibladeren voorzichtig los van elkaar en spoel ze schoon. Gebruik alleen de mooie, hele bladeren.

5
5
  • 250 g winterpeen

Snijd de ronde buitenkant van de winterpeen recht af. Snijd de wortel in de lengte twee keer doormidden, zodat je vier vierkante repen hebt.

6
6

Blancheer in het kokende water de prei-bladeren 2 min. en de wortel 4 min. Laat afkoelen in koud water.

7
7
  • 250 g katenspek

Bekleed de terrinevorm met plakjes katenspek: laat de plakjes elkaar overlappen en aan alle kanten minimaal 5 cm over de rand naar buiten hangen.

8
8
  • 250 g Gelderse rookworsten
  • 100 g achterham

Halveer de rookworst en snijd de achterham in 3 repen. Rol de helft van de worsten uit de oven in preibladeren.

9
9
  • 425 g Spaanse reuzenbonen

Schik alle worsten, de wortelrepen, de achterhamrepen en de bonen in de terrinevorm voorzichtig strak tegen elkaar.

10
10
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 380 ml vleesfond

Week de blaadjes gelatine 5 min. in koud water. Verwarm ondertussen de vleesfond in een pan tot deze handwarm is. Los de gelatine erin op.

11
11

Verdeel de fond voorzichtig over de terrine. Vouw de plakjes katenspek over de terrine. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 3 uur in de koelkast.

12
12

Houd de vorm voor serveren even in heet water, zodat je de terrine gemakkelijk kunt storten.

13
13

Snijd de terrine in 16 plakken. Serveer 2 plakken per persoon. Lekker met knapperig brood.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.