Mous­sa­ka

Deze Griekse klassieker met aardappel, aubergine en gehakt blijft lekker!

(632)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
grieks hoofdgerecht Deze Griekse klassieker met aardappel, aubergine en gehakt blijft lekker! 4 personen
3 632

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier
  • ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken. Kook ze 10 min. in water met wat zout en giet af. Fruit ondertussen de ui 4 min. in wat olie in een koekenpan. Bak de knoflook 1 min. mee.
  2. Voeg het gehakt en oregano toe en bak het gehakt in 5 min. goudbruin. Voeg de tomaat toe en laat 15 min. garen. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Zet de oven aan op grillstand. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en bestrijk deze dun met de olie. Bestrooi met peper en zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en gril ze ca. 6 min.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot de roux bruin wordt. Schenk in delen de melk erbij en breng al roerend aan de kook. Laat ca. 15 min. op laag vuur indikken tot een gladde saus.
  5. Schep het gehakt in de ovenschaal. Bedek met de aubergine en aardappel. Schenk de bechamel erover en bestrooi met de kaas. Bak de moussaka in het midden van de oven in 20 min. goudbruin.

bewaartip:

Je kunt de moussaka 1 dag van tevoren maken en op de dag zelf 20 min. opwarmen in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 845 kcal
  • eiwit 43 g
  • koolhydraten 37 g
  • vet 56 g
    waarvan verzadigd 25 g
  • natrium 735 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Moussaka

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Mous­sa­ka

1
1
  • 500 g aardappelen

Schil de aardappelen en snijd ze in plakken. Kook ze 10 min. in water met wat zout en giet af.

2
2
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 1 el olie

Snijd ondertussen de knoflook fijn. Fruit de ui 4 min. in de olie in een koekenpan. Bak de knoflook 1 min. mee.

Knoflook snijden

Instructievideo

00:57 min.

3
3
  • 500 g rundergehakt
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 400 g tomatenblokjes

Voeg het gehakt en oregano toe en bak het gehakt in 5 min. goudbruin. Voeg de tomaat toe en laat 15 min. garen. Breng op smaak met peper en zout.

4
4
  • 2 aubergines
  • 4 el olie

Zet de oven aan op grillstand. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en bestrijk deze dun met de olie. Bestrooi met peper en zout.

Groente in de lengte snijden

Instructievideo

00:45 min.

5
5

Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en gril ze ca. 6 min.

6
6

Verwarm de oven voor op 200 °C.

7
7
  • 30 g boter
  • 2 el bloem

Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot de roux bruin wordt.

Roux maken

Instructievideo

00:45 min.

8
8
  • 400 ml halfvolle melk

Schenk in delen de melk erbij en breng al roerend aan de kook. Laat ca. 15 min. op laag vuur indikken tot een gladde saus.

9
9
  • 175 g gemalen oude kaas 48+

Schep het gehakt in de ovenschaal. Bedek met de aubergine en aardappel. Schenk de bechamel erover en bestrooi met de kaas.

10
10

Bak de moussaka in het midden van de oven in 20 min. goudbruin.

bewaartip:

Je kunt de moussaka 1 dag van tevoren maken en op de dag zelf 20 min. opwarmen in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.