Stic­ky tof­fee­ca­ke van Je­roen

Hete caramel over een warme cake van dadels en stroop. Dat is gewoon bijna te veel van het goede.

  • nagerecht
  • 10 stuks
  • 475 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 45 min. oventijd
(188)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Hete caramel over een warme cake van dadels en stroop. Dat is gewoon bijna te veel van het goede. 10 stuks
3 188

Ingrediënten

Keukenspullen
  • springvorm (∅ 24 cm)
  • staafmixer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de springvorm of tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem. Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker en de vanillesuiker glad. Voeg de stroop en de eieren toe en klop minstens 4 min. tot een luchtig beslag ontstaat. Verwijder de pit van de dadels en hak de walnoten grof.
  2. Breng het 400 ml water aan de kook en zet het vuur uit. Voeg het water toe aan de dadels en pureer met de staafmixer. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng vervolgens de dadelpuree erdoor en voeg de walnoten toe. Schenk het beslag in de springvorm of tulbandvorm en bak de cake in 40-45 min. gaar. Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen.
  3. Stort de cake op een bord. Verhit ondertussen de suiker met 30 ml water in een pan met dikke bodem op laag vuur. Laat de suiker tot lichtbruin karameliseren (niet donkerder, dan wordt de karamel bitter). Voeg de rest van het water toe en laat 5 min. inkoken. Schenk de hete caramel over de nog warme cake

serveertip:

Serveer met een bol vanille-ijs of geklopte slagroom.

video

Je­roens tof­feed­a­del­ca­ke

Overige video's - 02:30 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 475 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 79 g
  • vet 14 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 35 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Sticky toffeecake van Jeroen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Stic­ky tof­fee­ca­ke van Je­roen

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 90 g boter
  • 2 g bloem
  • 275 g donkere basterdsuiker
  • 8 g vanillesuiker

Vet de springvorm of tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem. Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker en de vanillesuiker glad.

3
3
  • 3 el suiker-stroop
  • 3 eieren
  • 250 g dadels
  • 60 g walnoten

Voeg de stroop en de eieren toe en klop minstens 4 min. tot een luchtig beslag ontstaat. Verwijder de pit van de dadels en hak de walnoten grof.

4
4
  • 400 ml water

Breng het water aan de kook en zet het vuur uit. Voeg het water toe aan de dadels en pureer met de staafmixer.

5
5
  • 300 g bloem
  • 8 g bakpoeder

Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng vervolgens de dadelpuree erdoor en voeg de walnoten toe.

6
6

Schenk het beslag in de springvorm of tulbandvorm en bak de cake in 40-45 min. gaar. Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen.

7
7
  • 30 ml water
  • 100 g suiker

Stort de cake op een bord. Verhit ondertussen de suiker met het water in een pan met dikke bodem op laag vuur.

8
8
  • 50 ml water

Laat de suiker tot lichtbruin karameliseren (niet donkerder, dan wordt de karamel bitter). Voeg het water toe en laat 5 min. inkoken.

9
9

Schenk de hete caramel over de nog warme cake

serveertip:

Serveer met een bol vanille-ijs of geklopte slagroom.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.