Bo­bo­tie van Ca­ri­na

(453)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
zuid-afrikaans hoofdgerecht 4 personen
4 453

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ovenschaal (20 x 25 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de korst van de sneetjes brood en week in 150 ml melk (per 4 personen). Snipper de ui. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui 5 min. Knijp de melk uit het brood. Doe het gehakt, het brood, het kerriepoeder en de gemalen gember bij de ui. Bak tot het gehakt bijna gaar is.
  2. Doe de abrikozenjam en de rozijnen erbij, roer door en voeg dan de inhoud van het pakje ossenstaartsoep toe. Laat nog 5 min. doorgaren. Breng op smaak met peper. Klop de eieren los met de rest van de melk. Voeg de mosterd en de kurkuma toe. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Schenk de helft van het ei-mengsel bij het gehakt en schep om. Schep het gehakt in de ovenschaal en schenk de rest van het eimengsel over het gehakt. Bak de bobotie in het midden van de oven ca. 45 min.

bereidingstip:

Je kunt de bobotie 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen en zet de ovenschaal afgedekt in de koelkast. Verwarm het gerecht op de dag van serveren ca. 20 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C.

combinatietip:

Lekker met rijst, gemalen kokos en zoete chilisaus.

Tip:

Familierecept AllerHande 1 2010. 'Het geluid van Afrika, dat mis ik nog het meest. Het lachen, het zingen, het plezier.' Carina (28) groeide op in Zuid-Afrika en leerde daar het recept voor bobotie. Nu maakt ze het voor haar schoonmoeder. 'Mijn oma en mijn moeder zongen vaak samen als ze eten klaarmaakten. Deze bobotie was een van mijn favorieten. Ik kon als kind niet wachten om uit school naar huis te rennen als ik wist dat we dit zouden eten. Zelf kook ik ook graag vóór iemand. Voor Emmy, mijn schoonmoeder bijvoorbeeld. Iemand verwennen met lekker eten heb ik echt van huis uit meegekregen.'

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 730 kcal
  • eiwit 50 g
  • koolhydraten 43 g
  • vet 40 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Bobotie van Carina

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bo­bo­tie van Ca­ri­na

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 4 sneetjes bruinbrood
  • 150 ml halfvolle melk
  • 2 uien
  • 40 g boter

Snijd de korst van de sneetjes brood en week in de melk. Snipper de ui. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui 5 min.

3
3
  • 1 kg rundergehakt
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 tl gemalen gember

Knijp de melk uit het brood. Doe het gehakt, het brood, het kerriepoeder en de gemalen gember bij de ui. Bak tot het gehakt bijna gaar is.

4
4
  • 2 el abrikozenjam
  • 75 g rozijnen
  • 95 g Engelse ossenstaartsoep

Doe de abrikozenjam en de rozijnen erbij, roer door en voeg dan de inhoud van het pakje ossenstaartsoep toe.

5
5

Laat nog 5 min. doorgaren. Breng op smaak met peper.

6
6
  • 2 eieren
  • 250 ml halfvolle melk
  • 1 el Zaanse mosterd
  • 1 tl gemalen kurkuma (koenjit)

Klop de eieren los met de melk. Voeg de mosterd en de kurkuma toe. Breng op smaak met peper en zout.

7
7

Schenk de helft van het ei-mengsel bij het gehakt en schep om. Schep het gehakt in de ovenschaal en schenk de rest van het eimengsel over het gehakt.

8
8

Bak de bobotie in het midden van de oven ca. 45 min.

bereidingstip:

Je kunt de bobotie 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen en zet de ovenschaal afgedekt in de koelkast. Verwarm het gerecht op de dag van serveren ca. 20 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C.

combinatietip:

Lekker met rijst, gemalen kokos en zoete chilisaus.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.