Wit­lof-aard­ap­pel­taart

Witlof, maar niet zoals je hem kent. In deze hartige taart proef je niets van de bittere smaak.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 710 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 35 min. oventijd
(390)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Witlof, maar niet zoals je hem kent. In deze hartige taart proef je niets van de bittere smaak. 4 personen
3 390

Ingrediënten

Keukenspullen
  • springvorm (Ø 24 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de vorm in met de helft van de olie en bekleed deze met het ontdooide deeg. Druk de plakjes goed tegen elkaar aan.
  2. Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik. Kook deze 10 min. in water met zout. Laat de aardappelen uitlekken en afkoelen.
  3. Snijd de onderkant van het witlof, verwijder de harde kern en haal de blaadjes los. Snipper de ui. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui kort. Voeg het witlof toe en bak al omscheppend 8 min. Breng op smaak met peper en zout. Doe de losgeklopte eieren, de slagroom, peper en zout in een kom. Meng er het witlof en de aardappelen door en schep in de vorm. Bedek met het spek.
  4. Bak de taart ca. 35 min. in het midden van de oven. Dek de taart af met aluminiumfolie als het spek te donker wordt.

bewaartip:

Je kunt de taart 1 dag van tevoren bereiden. Laat de afgebakken taart afkoelen en bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. Warm de taart op de dag zelf ca. 20 min. op in een voorverwarmde oven op 160 °C.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 710 kcal
  • eiwit 19 g
  • koolhydraten 52 g
  • vet 46 g
    waarvan verzadigd 20 g
  • natrium 940 mg
  • vezels 5 g
Tags
Ook te zien in

Witlof-aardappeltaart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Wit­lof-aard­ap­pel­taart

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 5 plakjes deeg voor hartige taart

Vet de vorm in met een beetje olie en bekleed deze met het ontdooide deeg. Druk de plakjes goed tegen elkaar aan.

Bakvormen bekleden

Instructievideo

02:06 min.

3
3
  • 500 g aardappelen

Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik. Kook deze 10 min. in water met zout. Laat de aardappelen uitlekken en afkoelen.

4
4
  • 600 g witlof

Snijd de onderkant van het witlof, verwijder de harde kern en haal de blaadjes los. Snipper de ui.

Ui snipperen

Instructievideo

00:52 min.

5
5
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui

Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui kort. Voeg het witlof toe en bak al omscheppend 8 min. Breng op smaak met peper en zout.

6
6
  • 3 eieren
  • 250 ml slagroom

Doe de losgeklopte eieren, de slagroom, peper en zout in een kom. Meng er het witlof en de aardappelen door en schep in de vorm.

7
7
  • 125 g gerookt ontbijtspek

Bedek met het spek. Bak de taart ca. 35 min. in het midden van de oven. Dek de taart af met aluminiumfolie als het spek te donker wordt.

bewaartip:

Je kunt de taart 1 dag van tevoren bereiden. Laat de afgebakken taart afkoelen en bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. Warm de taart op de dag zelf ca. 20 min. op in een voorverwarmde oven op 160 °C.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.