Tra­di­ti­o­ne­le Hol­land­se ap­pel­taart

Jeugdsentiment bij elke hap: deeg met vanillesuiker en een vulling van friszoete appel met kaneel.

  • nagerecht
  • 10 stuks
  • 460 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 1 u. 30 min. oventijd
(940)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands nagerecht Jeugdsentiment bij elke hap: deeg met vanillesuiker en een vulling van friszoete appel met kaneel. 10 stuks
3 940

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier
  • springvorm (Ø 28 cm)
  • mixer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de boter en margarine op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd ze in vieren en vervolgens in plakjes.
  3. Klop in een beslagkom de boter, margarine, suiker, vanillesuiker en het zout met een mixer tot een luchtige massa. Voeg de helft van het ei toe en klop tot een egaal beslag. Voeg het bakmeel toe en klop tot het een samenhangend deeg vormt. Vervang de gardes eventueel voor deeghaken.
  4. Bekleed de springvorm met de helft van het deeg en houd de rest achter. Doe de helft van de appels in de springvorm en bestrooi met de helft van de kaneel. Herhaal dit met de andere helft van de appels en kaneel.
  5. Rol het achtergehouden deeg uit tot een lap van een ½ cm dik. Snijd er 8 stroken van 1½ cm breed en 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm. Leg de deegstroken met geruit patroon over de appelvulling. Leg de lange strook om de rand van de springvorm. Klop het resterende ei los en bestrijk met het kwastje de stroken en rand. Bak de taart 1½ uur in het midden van de oven goudbruin en gaar.

bereidingstip:

U kunt de appeltaart 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 460 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 65 g
  • vet 19 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 285 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Traditionele Hollandse appeltaart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Tra­di­ti­o­ne­le Hol­land­se ap­pel­taart

1
  • 125 g plantaardige margarine
  • 125 g boter

Laat de boter en margarine op kamertemperatuur komen.

2

Verwarm de oven voor op 180 °C.

3
  • 2 g boter

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter.

4
  • 11 friszoete en stevige appels

Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd ze in vieren en vervolgens in plakjes.

5
  • 1 mespunt zout
  • 200 g suiker
  • 8 g vanillesuiker

Klop in een beslagkom de boter, margarine, suiker, vanillesuiker en het zout met een mixer tot een luchtige massa.

6
  • 1 ei

Voeg ei toe en klop tot een egaal beslag.

7
  • 400 g zelfrijzend bakmeel

Voeg het bakmeel toe en klop tot het een samenhangend deeg vormt. Vervang de gardes eventueel voor deeghaken.

8

Bekleed de springvorm met de helft van het deeg en houd de rest achter.

9
  • 2 el gemalen kaneel

Doe de helft van de appels in de springvorm en bestrooi met de helft van de kaneel. Herhaal dit met de andere helft van de appels en kaneel.

10

Rol het achtergehouden deeg uit tot een lap van een ½ cm dik.

11

Snijd er 8 stroken van 1½ cm breed en 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm.

12

Leg de deegstroken met geruit patroon over de appelvulling. Leg de lange strook om de rand van de springvorm.

13
  • 1 ei

Klop het ei los en bestrijk met het kwastje de stroken en rand. Bak de taart 1½ uur in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Tip: Controleer regelmatig of de taart niet te snel te bruin wordt, zet in dat geval de oven op 150 °C.

14

Bon appétit!

bereidingstip:

U kunt de appeltaart 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.