Va­len­ciaan­se pa­el­la

Dit rijstgerecht wordt overal in Spanje weer anders gemaakt, maar de eerste paella werd bereid in... inderdaad: Valencia!

(124)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
spaans hoofdgerecht Dit rijstgerecht wordt overal in Spanje weer anders gemaakt, maar de eerste paella werd bereid in... inderdaad: Valencia! 4 personen
3 124

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Was de snijbonen, snijd in stukken van ca. 5 cm. Maak de paprika en schoon en snijd in stukjes. Giet de tomaten af, bewaar het vocht en snijd ze fijn. Snijd de chorizo in blokjes van ca. 1 x1 cm.
  2. Verhit ineen grote pan de olie. Bak de kip in ca. 5 min. rondom bruin. Pers de knoflook boven de pan uit en bak met de paprika 2 min. mee. Voeg paprikapoeder en tomaten met vocht toe.
  3. Breng het water met bouillonblokjes aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de saffraan toe. Roer de rijst door het tomatenmengsel. Voeg de bouillon en snijbonen toe. Kook de rijst in ca. 15 min. onafgedekt op middelhoog vuur droog.
  4. Schep na ca. 10 min. de boterbonen erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de gamba's of mosselen door de rijst en warm kort mee.

variatietip:

Paella wordt in veel variaties gemaakt. In Spanje heeft elke familie een eigen recept. Vaak gaat er behalve kip ook konijn in en vervalt de chorizo. In plaats van gamba's kunnen grote gepelde garnalen of gekookte mosselen gebruikt worden, maar nog authentieker is het om slakken te gebruiken.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 815 kcal
  • eiwit 36 g
  • koolhydraten 98 g
  • vet 35 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Spanje 2

Valenciaanse paella

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Va­len­ciaan­se pa­el­la

1
1
  • 300 g snijbonen
  • 1 rode paprika
  • 400 g gepelde tomaten
  • 150 g chorizoworst

Was de snijbonen, snijd in stukken van ca. 5 cm. Maak de paprika en schoon en snijd in stukjes. Giet de tomaten af, bewaar het vocht en snijd ze fijn. Snijd de chorizo in blokjes van ca. 1 x1 cm.

2
2
  • 6 el olijfolie
  • 4 kipdrumsticks
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el paprikapoeder

Verhit ineen grote pan de olie. Bak de kip in ca. 5 min. rondom bruin. Pers de knoflook boven de pan uit en bak met de paprika 2 min. mee. Voeg paprikapoeder en tomaten met vocht toe.

3
3
  • 750 ml water
  • 1½ kippenbouillontablet
  • 1 envelopje saffraandraadjes

Breng het water met bouillonblokjes aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de saffraan toe. Roer de rijst door het tomatenmengsel. Voeg de bouillon en snijbonen toe. Kook de rijst in ca. 15 min. onafgedekt op middelhoog vuur droog.

4
4
  • 400 g boterboontjes
  • 200 g gekookte gamba's

Schep na ca. 10 min. de boterbonen erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de gamba's of mosselen door de rijst en warm kort mee.

variatietip:

Paella wordt in veel variaties gemaakt. In Spanje heeft elke familie een eigen recept. Vaak gaat er behalve kip ook konijn in en vervalt de chorizo. In plaats van gamba's kunnen grote gepelde garnalen of gekookte mosselen gebruikt worden, maar nog authentieker is het om slakken te gebruiken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.