Hol­land­se ge­hakt­bal­len met mos­terd­saus

(62)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht 4 personen
3 62

Ingrediënten

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Maak het gehakt aan met het paneermeel, de melk en de eieren. Voeg nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe. Verdeel het gehakt in 10 gelijke porties en rol er met natte handen mooie ballen van. Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballen rondom bruin aan. Voeg 75 ml water toe en braad de gehaktballen met de deksel schuin op de pan in 25-30 min. gaar. Neem de gehaktballen uit de pan en houd 4 ballen warm onder aluminiumfolie. Laat de rest afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. Schenk 100 ml water (of witte wijn voor meer smaak) in de pan en roer met een spatel de aanbaksels los. Roer er de mosterd, de kookroom en peper en zout naar smaak door en verwarm de saus met de 4 gehaktballen nog 2-3 min. Serveer de gehaktballen met de mosterdsaus. Lekker met gekookte aardappelen en geroerbakte bloemkool: snijd de bloemkool in kleine roosjes en roerbak ze -al omscheppend- op hoog vuur beetgaar. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Tip:

Dag 2: Van de overgebleven gehaktballen maakt u gehaktballen in tomatensaus. Voor een hoofdgerecht 4 pers.: Snipper 1 ui en pers 2 tenen knoflook. Verhit in een braadpan 1 el olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg 1 blik tomatenblokjes (400 g) toe met 1 tl gemalen kaneel en breng aan de kook. Draai het vuur laag en leg 4 gehaktballen (van dag 1) in de tomatensaus. Verwarm ze 15 min. op laag vuur in de saus, met de deksel schuin op de pan. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de gehaktballen met de saus in een schaal. Bestrooi met 2 el fijngesneden koriander (bakje 15 g). Lekker met rijst en een salade.

Tip:

Dag 3: Nog 2 gehaktballen over? Verwerk het dan als lunch voor 4 pers. in een broccoliroomkaassoep met gehakt. Snijd de gehaktballen in dunne plakjes en verdeel het vlees over 4 diepe borden. Verwarm 2 zakken broccoli-roomkaassoep (koelvers) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de soep over de plakjes gehakt en geef er geroosterd volkorenbrood bij.

video

Vlees bra­den

Instructievideo - 01:13 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 560 kcal
  • eiwit 26 g
  • koolhydraten 9 g
  • vet 47 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.