Aard­ap­pel­pu­ree

Zó maak je de allerbeste én de luchtigste aardappelpuree.

(138)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands bijgerecht Zó maak je de allerbeste én de luchtigste aardappelpuree. 4 personen
3 138

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • pureestamper of pureeknijper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Giet af. Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree.
  2. Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper (of pureeknijper). Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.

variatietip:

Je kunt deze aardappelpuree ook met kaas maken. Voeg dan 200 g oude kaas in blokjes van ½ cm toe. Schep ze vlak voor het serveren door de puree.

variatietip:

Lekker met 1 el grof gemalen mosterd (bijv. Zaanse) en verse kruiden, zoals 1 bakje fijngesneden platte peterselie (15 g) en een ½ bakje fijngesneden munt (à 15 g, alleen de blaadjes). Schep vlak voor het serveren door de puree. Door de grove mosterd is de aardappelpuree niet meer glutenvrij.

variatietip:

Met 2 tl kerriepoeder en 1 fijngesneden rode peper (zonder zaadlijsten) geef je de puree een pittig accent.

video

Aard­ap­pe­len schil­len

Instructievideo - 01:08 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 205 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 30 g
  • vet 7 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 65 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Aardappelpuree

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Aard­ap­pel­pu­ree

1
1
  • 1 kg stamppotaardappelen

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Giet af.

Aardappelen schillen

Instructievideo

01:08 min.

2
2

Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree.

3
3
  • 150 ml volle melk

Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken.

4
4

Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper (of pureeknijper).

5
5
  • 30 g boter

Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is.

6
6
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat

Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.

variatietip:

Je kunt deze aardappelpuree ook met kaas maken. Voeg dan 200 g oude kaas in blokjes van ½ cm toe. Schep ze vlak voor het serveren door de puree.

variatietip:

Lekker met 1 el grof gemalen mosterd (bijv. Zaanse) en verse kruiden, zoals 1 bakje fijngesneden platte peterselie (15 g) en een ½ bakje fijngesneden munt (à 15 g, alleen de blaadjes). Schep vlak voor het serveren door de puree. Door de grove mosterd is de aardappelpuree niet meer glutenvrij.

variatietip:

Met 2 tl kerriepoeder en 1 fijngesneden rode peper (zonder zaadlijsten) geef je de puree een pittig accent.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.