Pro­ven­çaals ge­hakt­brood

Maak dit brood de dag van tevoren. Handig voor feestjes!

  • 12 personen
  • 275 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 15 min. wachten
    • 1 uur oventijd
(207)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans Maak dit brood de dag van tevoren. Handig voor feestjes! 12 personen
3 207

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • ovenschaal (ca. 2 liter)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verkruimel de petit pains met een keukenmachine. Snipper de ui en snijd de peterselie fijn. Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de oranje schil er dun af. Pers de knoflook.
  2. Meng in een kommetje de tomatenpuree, knoflook, sinaasappelrasp en de Provençaalse kruiden. Meng in een kom het gehakt met de eieren, het broodkruim, de helft van het tomatenmengsel en peper en zout. Schep de ui en de peterselie erdoor. Kneed het gehakt tot een homogene massa.
  3. Verdeel het gehakt in de ovenschaal en druk het goed aan. Strijk de rest van het tomatenmengsel over de bovenkant uit. Meng de champignonplakjes met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel ze over het gehakt. Schuif de schaal net onder het midden in de oven en bak het gehaktbrood in 1 uur gaar.
  4. Serveer het gehaktbrood warm of lauwwarm, maar laat het in elk geval ten minste 15 minuten staan, zodat het vet weer in het vlees kan trekken. Snijd het gehaktbrood in de schaal in plakken of punten.

bereidingstip:

Het gehaktbrood kunt je 2-3 uur van tevoren afbakken. Het gehakt smaakt lauwwarm of koud ook heerlijk.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 275 kcal
  • eiwit 20 g
  • koolhydraten 9 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 255 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Provençaals gehaktbrood

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Pro­ven­çaals ge­hakt­brood

1
1

Verwarm de oven voor op 175 ºC.

2
2
  • 2 witte petit pains

Verkruimel de petit pains met een keukenmachine.

3
3
  • 1 ui
  • 20 g platte peterselie
  • 250 g kastanjechampignons

Snipper de ui en snijd de peterselie fijn. Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes.

4
4
  • 1 sinaasappel

Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de oranje schil er dun af.

5
5
  • 140 g tomatenpuree
  • 4 tenen knoflook
  • 2 el gedroogde Provençaalse kruiden

Pers de knoflook. Meng in een kommetje de tomatenpuree, knoflook, sinaasappelrasp en de Provençaalse kruiden.

6
6
  • 1 kg half om half gehakt
  • 3 eieren

Meng in een kom het gehakt met de eieren, het broodkruim, de helft van het tomatenmengsel en peper en zout.

7
7

Schep de ui en de peterselie erdoor. Kneed het gehakt tot een homogene massa.

8
8

Verdeel het gehakt in de ovenschaal en druk het goed aan. Strijk de rest van het tomatenmengsel over de bovenkant uit.

9
9
  • 2 el olijfolie extra vierge

Meng de champignonplakjes met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel ze over het gehakt.

10
10

Schuif de schaal net onder het midden in de oven en bak het gehaktbrood in 1 uur gaar.

11
11

Serveer het gehaktbrood warm of lauwwarm, maar laat het in elk geval ten minste 15 minuten staan, zodat het vet weer in het vlees kan trekken.

12
12

Snijd het gehaktbrood in de schaal in plakken of punten.

bereidingstip:

Het gehaktbrood kunt je 2-3 uur van tevoren afbakken. Het gehakt smaakt lauwwarm of koud ook heerlijk.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.