Sa­lo­mon En­gels­mans stap-voor-stap pa­el­la

(293)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
spaans hoofdgerecht 6 personen
4 293

Ingrediënten

Keukenspullen
  • aluminiumfolie
  • paellapan (Ø 35 cm)

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. 'Rasp de tomaten. Rasp meteen ook de knoflook. Door te raspen ontstaat er een heel fijne saus, die de paella straks heerlijk op smaak brengt. Gooi velletjes en schillen - die je door het raspen gemakkelijk kunt scheiden - weg. (Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de knoflook te persen.) Roer de saffraan en de paprikapoeder door de tomaten-knoflooksaus.'
  2. 'Hak de maiskippenbouten in 3 stukken, of hak een hele mais- of scharrelkip in stukken. Zout de kip grondig.'
  3. 'Verhit de pan op hoog vuur. Bij voorkeur op een grote wokbrander, die de paellapan egaal kan verhitten. Heb je alleen een kleinere pit, zorg dan voor een ouderwetse vlamverdeler of bereid de paella op een hete barbecue in de tuin. Schenk alle olie in één keer in de pan.'
  4. 'In de hete olie bak je de stukken kip al omscheppend mooi donkerbruin. Schep de garnalen bij de kip in de pan en bak ze mee tot ze roze zijn. Schenk nu de tomatensaus bij de garnalen in de pan en schenk de gevogelte- en de visfond erbij. Roer de boontjes erdoor en schenk water in de pan tot vlak onder de rand (laat nog wat ruimte over voor de rijst). Als je niet aan fond of zelfgetrokken bouillon kunt komen, is een verkruimeld bouillonblokje ook goed.'
  5. 'Wacht tot het water kookt. Verdeel dan de rijst voorzichtig over de hele pan. Vanaf nu mag er NIET meer geroerd worden! Houd het vuur redelijk hoog, het vocht zal gaan borrelen en langzaam inkoken. Controleer na 20 minuten of de bovenste rijstkorrels (beet)gaar zijn - de onderste zijn dat dan zeker. Zo niet, kook de paella dan nog 5 minuten langer. Draai het vuur uit, leg de takjes rozemarijn op de paella en bedek de pan met aluminiumfolie. Laat hem voor het serveren nog 10 minuten staan.'

Tip:

Geen paellapan? Gebruik dan een heel grote ijzeren koekenpan zonder antiaanbaklaag, met een dunne platte bodem en een hoog opstaande rand. Maak de paellapan altijd alleen met heet water schoon. Als je hem voor een langere periode opbergt, wrijf hem dan eerst in met olie en wikkel hem in kranten.

Tip:

Salomon staat in Amsterdam ook wel bekend als 'De Paellaman'. De kookkunst ervan keek af van een paar oudere Spaanse señores. 'Thuis kun je de paella bereiden op een wokbrander of op de barbecue. Zelf maak ik 'm graag op een houtvuur buiten. Dan krijgt het gerecht een extra lekkere, rokerige smaak. Vlees en vis zijn het belangrijkste bestanddeel van het gerecht, maar groenten mogen ook niet ontbreken. Bijvoorbeeld sperziebonen. De manier van bereiden is altijd dezelfde: het raspen van de ingrediënten, het gebakken vlees en niet meer roeren om een knapperig korstje te maken. Dat maakt mijn paella zo lekker.'

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 855 kcal
  • eiwit 50 g
  • koolhydraten 66 g
  • vet 43 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.