As­per­ges met hol­landai­se­saus, ham en ei

(222)waardeer
hollands hoofdgerecht 6 personen
3 222

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie

Bereiden

 1. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Kook de asperges 10 min. in een ruime pan met kokend water en voeg de boter en wat zout toe. Laat de asperges in het warme vocht in nog eens 10 min. gaar worden. Neem de asperges met een schuimspaan uit het vocht en leg ze op een warme, platte schaal.
 2. Kook ondertussen de aardappelen gaar en de helft van de eieren hard in 8 min. Maak terwijl de aardappelen en eieren koken de hollandaisesaus.
 3. Splits de rest van de eieren (gebruik alleen het eigeel). Klop de eidooiers goed los met de azijn en wijn erdoor. Zet de pan op een laag vuur en klop het mengsel op tot een saus. Smelt de rest van de boter. Haal de pan met de saus van het vuur, breng op smaak met eventueel zout en schenk al kloppend de gesmolten boter erbij. Doe dit met kleine beetjes tegelijk en blijf kloppen, totdat je een luchtige en gebonden saus hebt.
 4. Leg op ieder bord 6 asperges. Drapeer er een plak ham over, leg er twee halve eitjes en twee halve aardappelen naast en schenk er wat lauwwarme hollandaisesaus over. Serveer direct.

variatietip:

De volgende dag... aspergesoep! Bak de bewaarde onderkantjes van de asperges aan in flink wat boter. Doe er al roerend wat bloem bij. Schenk er beetje bij beetje het achtergehouden kookvocht bij, terwijl je goed blijft roeren. Breng op smaak met peper en zout en maak af met een scheutje room.

Tip:

Het beste recept met asperges is van topkok Margot Reuten. De klassieke manier is natuurlijk met gekookte ham, ei en een hollandaisesaus. Serveer er nog wat gekookte nieuwe aardappelen bij en je hebt een onovertroffen gerecht.

video

As­per­ges ko­ken

Kookles - 06:34 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
 • energie 445 kcal
 • eiwit 18 g
 • koolhydraten 18 g
 • vet 34 g
  waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Asperges met hollandaisesaus, ham en ei

terug naar recept

As­per­ges met hol­landai­se­saus, ham en ei

1
1
 • 2 kg witte asperges

Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant.

2
2
 • 10 g boter

Kook de asperges 10 min. in een ruime pan met kokend water en voeg de boter en wat zout toe.

3
3

Laat de asperges in het warme vocht in nog eens 10 min. gaar worden.

4
4

Neem de asperges met een schuimspaan uit het vocht en leg ze op een warme, platte schaal.

5
5
 • 6 aardappelen
 • 6 eieren

Kook ondertussen de aardappelen gaar en de eieren hard in 8 min.

6
6

Maak terwijl de aardappelen en eieren koken de hollandaisesaus.

7
7
 • 6 eieren
 • 20 ml balsamicoazijn
 • 180 ml witte wijn

Splits de eieren (gebruik alleen het eigeel). Klop de eidooiers goed los met de azijn en wijn erdoor.

8
8

Zet de pan op een laag vuur en klop het mengsel op tot een saus.

9
9
 • 140 g boter

Smelt de boter. Haal de pan met de saus van het vuur, breng eventueel op smaak met zout en schenk al kloppend de gesmolten boter erbij.

10
10

Doe dit met kleine beetjes tegelijk en blijf kloppen, totdat je een luchtige en gebonden saus hebt.

11
11
 • 6 plakken achterham

Leg op ieder bord 6 asperges. Drapeer er een plak ham over, leg er twee halve eitjes en twee halve aardappelen naast en schenk er wat lauwwarme hollandaisesaus over. Serveer direct.

variatietip:

De volgende dag... aspergesoep! Bak de bewaarde onderkantjes van de asperges aan in flink wat boter. Doe er al roerend wat bloem bij. Schenk er beetje bij beetje het achtergehouden kookvocht bij, terwijl je goed blijft roeren. Breng op smaak met peper en zout en maak af met een scheutje room.

Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer die wij niet ondersteunen, daarom werkt deze site niet optimaal. We raden je aan een andere browser(versie) te gebruiken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.