As­per­ges met hol­landai­se­saus, ham en ei

(222)waardeer
hollands hoofdgerecht 6 personen
3 222

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie

Bereiden

  1. Maak de asperges schoon met een dunschiller. Houd de asperge vast bij het kopje om te voorkomen dat hij breekt. Houd de asperge tijdens het schillen zo plat mogelijk en schil hem één keer rond. Het mooiste is als alle asperges ongeveer even dik zijn. Snijd er tot slot aan de onderkant ongeveer een centimeter af. Deze onderkantjes bewaar ik voor de soep of een saus.
  2. Ik gebruik geen hoge aspergepan, maar gewoon een grote pan waar de asperges mooi plat in kunnen liggen. Voeg aan het kookwater een klont boter en wat zout toe. Als het water kookt, gaan de asperges erin. Als het opnieuw begint te koken, draai ik het vuur laag en dek de asperges af met een vel wit keukenpapier. Zo worden de bovenkanten die net boven het water uit komen, ook mooi en gelijkmatig gaar. Schep de asperges met een grote schuimspaan uit de pan, zodat ze niet breken en bewaar het kookvocht.
  3. Kook intussen de aardappelen en de eieren (8 min.). Terwijl deze opstaan, maak je de hollandaisesaus. Neem hiervoor een lage, brede sauspan. Klop de eidooiers goed los en klop de azijn en wijn erdoor. Zet de pan op een laag vuur en klop het mengsel op tot een saus. Haal de pan van het vuur, breng op smaak met zout en schenk al kloppend de gesmolten boter erbij. Doe dit met kleine beetjes tegelijk en blijf kloppen, totdat je een luchtige en gebonden saus hebt.
  4. Bij het opmaken van het bord moet je snel te werk gaan. Leg op ieder bord 6 asperges. Drapeer er een plak ham over, leg er twee halve eitjes en twee halve aardappelen naast en schenk er wat lauwwarme hollandaisesaus over. Serveer direct.

bereidingstip:

Kooktijd: Asperges hebben, afhankelijk van de dikte, een minuut of tien kooktijd nodig. Roer tijdens het bereiden zo min mogelijk in de pan. Door er voorzichtig met een mes in te prikken, voel je vanzelf of ze gaar zijn.

variatietip:

De volgende dag... aspergesoep! Bak de bewaarde onderkantjes van de asperges aan in flink wat boter. Doe er al roerend wat bloem bij. Schenk er beetje bij beetje het achtergehouden kookvocht bij, terwijl je goed blijft roeren. Breng op smaak met zout en peper en maak af met een scheutje room.

Tip:

Het beste recept met asperges is van topkok Margot Reuten. De klassieke manier is natuurlijk met gekookte ham, ei en een hollandaisesaus. Serveer er nog wat gekookte nieuwe aardappelen bij en je hebt een onovertroffen gerecht.

video

As­per­ges ko­ken

Kookles - 06:34 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 445 kcal
  • eiwit 18 g
  • koolhydraten 18 g
  • vet 34 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer die wij niet ondersteunen, daarom werkt deze site niet optimaal. We raden je aan een andere browser(versie) te gebruiken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.