Open prei­taart

  • hoofdgerecht
  • 10 personen
  • 455 kcal voedingswaarden
    • 40 min. bereiden
    • 1 u. 10 min. wachten
(80)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht 10 personen
3 80

Ingrediënten

Keukenspullen
  • lage taartvorm Ø 28 cm, ingevet
  • deegroller

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Meng in een kom de bloem met 1 tl zout en de boter. Wrijf dit tot een kruimelig mengsel. Schep er 1 ei en 1 el koud water door en kneed tot een deegbal. Laat het deeg 30 min. afgedekt rusten. Snijd de preien in 2 stukken van 8-10 cm en snijd deze in de lengte in vieren. Verhit 2 el olie in een koekenpan, leg de prei erin en voeg peper en zout toe. Besprenkel met het citroensap en 2-3 el water. Smoor afgedekt in 8-10 min. beetgaar. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg op een bebloemd vlak uit tot een ronde lap met een doorsnede van 34 cm. Bekleed er de taartvorm mee, druk het aan de rand goed aan. Snijd het overtollige deeg weg. Klop de overige eieren los met de mascarpone, roquefort, nootmuskaat en peper en zout. Schenk dit mengsel in de taartbodem en leg de prei er in een cirkel in. Bestrooi met peper en de tijmblaadjes en druppel er 1 el olie over. Schuif de vorm iets onder het midden in de oven en bak de taart in 35-40 min. goudbruin en gaar. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Tip:

U kunt de preitaart 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de volgende dag in 15 min. op in een oven van 160 °C.

video

Prei was­sen

Instructievideo - 00:29 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 455 kcal
  • eiwit 16 g
  • koolhydraten 20 g
  • vet 35 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.