Gou­den tul­band

Time to shine! Deze tulband is niet alleen kerstig lekker, zijn gouden topping straalt je ook vanaf de eettafel tegemoet.

  • nagerecht
  • 15 personen
  • 495 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 u. 20 min. wachten
(125)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands nagerecht Time to shine! Deze tulband is niet alleen kerstig lekker, zijn gouden topping straalt je ook vanaf de eettafel tegemoet. 15 personen
4 125

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staafmixer
  • tulbandvorm

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rasp de helft van de oranje schil van 1 sinaasappel fijn. Snijd de rest van de schil in dunne reepjes of gebruik een zesteur. Mix de boter met de suiker en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Zeef het bakmeel erboven en spatel het er met het zout luchtig door. Snijd de abrikozen in stukjes en meng ze met het fijne sinaasappelrasp door het beslag. Schep het beslag in de ingevette tulbandvorm en bak de cake in 1 uur goudbruin en gaar.
  2. Pers, na een half uur, 2 sinaasappels uit. Schil de rest van de sinaasappels, snijd in plakjes en verwijder eventuele pitjes. Verwarm het sinaasappelsap met de rest van de suiker in een pan met dikke bodem op laag vuur en laat de suiker, al roerend, smelten. Neem direct van het vuur als de suiker is opgelost en voeg de whisky toe. Neem de tulband uit de oven en schenk de helft van de warme sinaasappelstroop erover. Schenk de andere helft over de schijfjes sinaasappel.
  3. Breek de chocolade in stukjes en doe in een vuurvaste kom die in een pan past. Breng in een pan een laag water tegen de kook aan en hang de kom met chocolade erin. Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat rustig smelten (au bain-marie). Stort de tulband voorzichtig op een bord. Schenk de chocolade erover en bestrooi met de sinaasappelreepjes.

Tip:

U kunt de tulband ook een dag van tevoren maken. Bewaar tot gebruik afgedekt in een luchtdichte doos. Maak de sinaasappelsiroop de dag zelf en schenk de helft over de tulband. Schenk vlak voor het serveren de chocolade, de sinaasappelreepjes en de resterende sinaasappelsiroop erover.

serveertip:

Serveer de tulband met de sinaasappelplakjes en -stroop. Lekker!

video

Al­ler­han­de lo­ves ci­trus-tul­band

Allerhande loves - 01:03 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 495 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 75 g
  • vet 18 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 165 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Gouden tulband

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Gou­den tul­band

1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2
  • 1 sinaasappel

Rasp de helft van de oranje schil van de sinaasappel fijn. Snijd de rest van de schil in dunne reepjes of gebruik een zesteur.

3
  • 250 g boter
  • 250 g suiker
  • 5 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespunt zout

Mix de boter met de suiker en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Zeef het bakmeel erboven en spatel het er met het zout luchtig door.

4
  • 100 g gedroogde abrikozen

Snijd de abrikozen in stukjes en meng ze met het fijne sinaasappelrasp door het beslag.

5

Vet de tulbandvorm in en schep het beslag in de vorm. Bak de cake in 1 uur goudbruin en gaar.

6
  • 7 sinaasappels

Pers, na een half uur, 2 sinaasappels uit. Schil de rest van de sinaasappels, snijd in plakjes en verwijder eventuele pitjes.

7
  • 500 g suiker

Verwarm het sinaasappelsap met de rest van de suiker in een pan met dikke bodem op laag vuur en laat de suiker, al roerend, smelten.

8
  • 50 ml whisky

Neem direct van het vuur als de suiker is opgelost en voeg de whisky toe.

9

Neem de tulband uit de oven en schenk de helft van de warme sinaasappelstroop erover. Schenk de andere helft over de schijfjes sinaasappel.

10
  • 100 g witte chocolade

Breek de chocolade in stukjes en doe in een vuurvaste kom die in een pan past.

11

Breng in een pan een laag water tegen de kook aan en hang de kom met chocolade erin. Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat rustig smelten (au bain-marie).

12

Stort de tulband voorzichtig op een bord. Schenk de chocolade erover en bestrooi met de sinaasappelreepjes.

serveertip:

Serveer de tulband met de sinaasappelplakjes en -stroop. Lekker!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.