Prui­men­taar­tje

  • nagerecht
  • 8 personen
  • 445 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 2 uur wachten
(29)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht 8 personen
3 29

Ingrediënten

Keukenspullen
  • taart- of springvorm doorsnede ca. 22 cm
  • bakpapier
  • staafmixer of keukenmachine
  • steunvulling (bijv. gedroogde peulvruchten)

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Breng de pruimen met de sherry, het sinaasappelsap en de helft van de rasp aan de kook. Neem de pruimen van het vuur en laat ze afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 °C. Kneed 200 g bloem, 50 g basterdsuiker, de boter en 1 ei tot een deegbal. Laat minstens 1 uur rusten. Splits 4 eieren. Klop de dooiers met 100 g suiker dik en wit, roer er 50 g bloem door, dan de melk en de rest van de rasp. Zeef dit boven een pan met dikke bodem, breng al roerend aan de kook tot er een dikke vla ontstaat. Laat afkoelen, roer af en toe. Druk het deeg uit in de met bakpapier beklede taartvorm, maak een opstaande rand. Bedek met bakpapier, strooi hierin de steunvulling en bak 15 minuten. Haal de steunvulling eruit en bak nog 15 minuten. Laat afkoelen. Pureer de helft van de pruimen met de sherry en bestrijk hiermee de taartbodem. Verdeel de vla en de rest van de pruimen erover. Giet het pruimenkookvocht erover.

Tip:

Om te zorgen dat de bodem niet rijst en stevig blijft, én dat de opstaande randjes niet inzakken, bak je de taartbodem eerst even een kwartiertje met een steunvulling. Die kan bestaan uit droge rijst, kikkererwten, linzen of bonen.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 445 kcal
  • eiwit 9 g
  • koolhydraten 58 g
  • vet 18 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.