To­ma­ten­soep met spek­jes

(171)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht 4 personen
3 171

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staafmixer

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan. Bak hierin de prei, wortel, laurierblaadjes en 1/4 van de ui, tot de ui glazig ziet. Roer de tomatenpuree erdoor en bak het geheel nog 2 minuten op middelhoog vuur.
  2. Snijd de tomaten in vieren en schep ze met de aardappel en de rundvleesbouillontabletten in de pan. Voeg 1 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10-15 minuten zacht doorkoken.
  3. Snijd de spekblokjes heel fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak het spek met de rest van de uien goudbruin en krokant.
  4. Pureer de tomatensoep met een staafmixer en zeef 'm. Voeg desgewenst wat kokend water toe om de soep te verdunnen. Breng de soep op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep het spek-uienmengsel naar smaak in de soep.

Tip:

Familierecept AllerHande 6 2007. Als kok op het passagiersschip de Nieuw Amsterdam leerde John Vroemen chic koken. Maar de basis voor zijn kookkunsten werd gelegd in Maastricht, in z'n moeders keuken. 'Mijn liefde voor koken heb ik echt van haar.' Die liefde bracht hij op zijn beurt over op zijn dochter Ellen. Ellen: 'De recepten van mijn oma spelen nog altijd een grote rol. Het meest bijzonder vind ik haar tomatensoep. Een zeer smakelijke soep met verse tomaten, heel fijngesneden gefruite uitjes en piepkleine blokjes gerookt spek. Het geheim is volgens Ellen: geduld. 'De kracht zit 'm in het werken met verse groenten die je zelf snijdt, in heel kleine blokjes zodat ze goed hun smaak kunnen afgeven. En in het feit dat alles rustig mag sudderen.'

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 345 kcal
  • eiwit 8 g
  • koolhydraten 15 g
  • vet 28 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.