Struis­vo­gel­bief­stuk met ro­de-port­jus

(111)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht 4 personen
3 111

Ingrediënten

Keukenspullen
  • Ovenschaal
  • vergiet
  • keukenpapier

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op ca. 75 °C.
  2. Kook de haricots verts in ruim kokend water met zout in ca. 5 minuten beetgaar. Laat ze in een vergiet uitlekken en iets afkoelen.
  3. Dep de struisvogelbiefstukjes droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olie in een koekenpan en bak de biefstukjes hierin aan beide kanten in ca. 4 minuten bruin vanbuiten en rood vanbinnen. Leg ze in de ovenschaal en zet ze ca. 10 minuten in de oven. Schenk de olie uit de pan. Schenk de port en de fond in de pan en laat dit op een middelhoog vuur inkoken tot er nog enkele eetlepels jus over zijn.
  4. Verwarm intussen de aardappelpuree met kastanje volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng pittig op smaak met zout en peper.
  5. Verdeel de haricots in 8-12 gelijke porties en wikkel om elke portie een plakje spek. Laat ze in een koekenpan met antiaanbaklaag heel zachtjes warm worden.
  6. Klop de boter stukje voor stukje door de ingekookte jus tot een lichtgebonden saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Snijd de biefstukjes schuin in plakjes en leg ze elk op een bord. Schep er een lepel puree bij en leg er een bundeltje haricots verts naast. Lepel de jus over de biefstukjes. Serveer de rest van de jus, puree en haricots verts apart erbij.

Tip:

Topkok recept aflevering 9, 2006. Dit is het winnende recept uit de speciale kerstuitzending. De jury was vooral gecharmeerd van de mooie smaak van de rode-portjus in combinatie met de stevige smaak van het vlees en de originele keuze van aardappelpuree met kastanje als bijgerecht. Een feestelijk, maar eenvoudig gerecht om thuis ook eens te proberen.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 565 kcal
  • eiwit 40 g
  • koolhydraten 21 g
  • vet 33 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.