Jacht­scho­tel

(185)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht 6 personen
3 185

Ingrediënten

6 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • pureestamper
  • ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snipper de ui fijn en snijd de sucadelappen in stukken. Verhit de helft van de boter in een braadpan met dikke bodem en bak hierin de uien goudgeel. Voeg het vlees toe en bak rondom bruin. Schenk de bouillon erbij en voeg de laurier, kruidnagel, vleeskruiden en (versgemalen) peper naar smaak toe. Laat het vlees met de deksel schuin op de pan in 45-50 min. gaar worden, schep af en toe om.
  2. Schil de aardappelen en kook de aardappelen in een bodempje water met zout met de deksel op de pan in 20 min. gaar. Giet ze af. Verwarm de melk. Stamp de aardappelen met de helft van de overgebleven boter en warme melk fijn. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken.
  3. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet de ovenschaal in. Vul de ovenschotel met een laagje aardappelpuree, een laagje vlees en een laagje appel. Herhaal dit nog 2 keer, zodat er drie laagjes aardappelpuree, drie laagjes vlees en drie laagjes appel zijn. Bestrooi het geheel met een laagje paneermeel en verdeel de rest van de boter erover. Bak de schotel in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar.

Tip:

Familierecept AllerHande 1 2007. 'Het hele huis ruikt lekker als het vlees urenlang op een zacht pitje staat te stoven', vindt Ingeborg de Jong (40). Haar liefde voor stoofschotels kreeg ze mee van haar moeder Gea Jansen (72). Gea: 'Mijn eigen moeder maakte 'm elk jaar, zodra het buiten kouder werd. Het hele huis rook dan naar stoofvlees. Daarna ging het vlees met appeltjes de oven in. Die smolten er dan helemaal overheen. Ik houd ervan om de maaltijd te versieren. Om die grote ovenschotel zet ik allemaal kleine schaaltjes met frisse bijgerechtjes. Rode kool, stoofpeertjes, appeltjes in sinaasappelsaus...'

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 510 kcal
  • eiwit 29 g
  • koolhydraten 42 g
  • vet 25 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Jachtschotel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Jacht­scho­tel

1
1
  • 2 uien
  • 750 g sucadelappen
  • 50 g boter

Snipper de ui fijn en snijd de sucadelappen in stukken. Verhit de boter in een braadpan met dikke bodem en bak hierin de uien goudgeel.

2
2
  • 100 ml vleesbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 20 g vleeskruiden

Voeg het vlees toe en bak rondom bruin. Schenk de bouillon erbij en voeg de laurier, kruidnagel, vleeskruiden en (versgemalen) peper naar smaak toe.

3
3

Laat het vlees met de deksel schuin op de pan in 45-50 min. gaar worden, schep af en toe om.

4
4
  • 1 kg aardappelen

Schil de aardappelen en kook de aardappelen in een bodempje water met zout met de deksel op de pan in 20 min. gaar. Giet ze af.

5
5
  • 200 ml melk
  • 25 g boter
  • 2 friszure appels

Verwarm de melk. Stamp de aardappelen met de boter en warme melk fijn. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken.

6
6

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

7
7
  • 2 g boter

Vet de ovenschaal in. Vul de ovenschotel met een laagje aardappelpuree, een laagje vlees en een laagje appel.

8
8

Herhaal dit nog 2 keer, zodat er drie laagjes aardappelpuree, drie laagjes vlees en drie laagjes appel zijn.

9
9
  • 50 g paneermeel
  • 25 g boter

Bestrooi het geheel met een laagje paneermeel en verdeel de boter erover. Bak de schotel in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.