Zalm­fi­let met broc­co­li en ta­gli­a­tel­le van Ar­let­te Swart­jes

(34)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht 4 personen
3 34

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • wok
  • frituurpan

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Verwarm de oven voor op 60-70 °C. Kook 2 eieren 4-5 minuten, laat ze onder water schrikken en pel ze. Kook in een klein pannetje de wijn met 1 gesnipperd uitje, 1 heel teentje knoflook, het laurierblad, de azijn, mosterd, 1/2 bouillonblokje en 2 eetlepels room in tot er ca. 75 ml vocht over is. Zeef het vocht boven een schone pan. Klop vlak voor het serveren de boter klontje voor klontje door de saus. Kook de broccoli 4-5 minuten in water met zout. Pureer de uitgelekte broccoli met ca. 50 ml slagroom en naar smaak nootmuskaat, peper en zout in de keukenmachine. Bestrooi ze met zout, bestrijk ze met olijfolie en strooi de citroenrasp erover. Zet de zalm ca. 15 minuten in de oven tot de bovenkant glazig is. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak hierin de knoflookplakjes heel lichtbruin. Meng de uitgelekte pasta erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verhit intussen in wok 2 eetlepels olie. Fruit hierin het andere uitje en bak 1 teen hele knoflook heel even. Roerbak de spinazie heel kort. Verhit de frituurolie tot ca. 170 °C. Wentel de eieren achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Frituur de eieren in 3 minuten krokant. Schep op vier borden een bolletje broccolimousse en een flinke lepel spinazie. Leg de zalm tegen de spinazie aan en schep er een beetje tagliatelle naast. Halveer de eieren en leg ze op de zalm. Klop de saus schuimig en lepel dit om het gerecht.

Tip:

Topkok winnend recept aflevering 8, 2006. Topkok 2006 is geworden: Arlette Swartjes. De jury roemde haar gerecht om de mooie harmonie van smaken en de perfect bereide zalm. Een prachtig hoofdgerecht voor speciale feestdagen.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 1.060 kcal
  • eiwit 34 g
  • koolhydraten 45 g
  • vet 79 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags

Zalmfilet met broccoli en tagliatelle van Arlette Swartjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zalm­fi­let met broc­co­li en ta­gli­a­tel­le van Ar­let­te Swart­jes

1
1
  • 3 eieren

Verwarm de oven voor op 60-70 °C. Kook 2 eieren 4-5 minuten, laat ze onder water schrikken en pel ze.

2
2
  • 150 ml witte wijn
  • 2 uien
  • 6 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 1 wittewijnazijn
  • ½ visbouillonblokje
  • 150 ml slagroom
  • 1 el Zaanse mosterd

Kook in een klein pannetje de wijn met 1 gesnipperd uitje, 1 heel teentje knoflook, het laurierblad, de azijn, mosterd, 1/2 bouillonblokje en 2 eetlepels room in tot er ca. 75 ml vocht over is.

3
3
  • 125 g roomboter
  • 1 zakje broccoli

Zeef het vocht boven een schone pan. Klop vlak voor het serveren de boter klontje voor klontje door de saus. Kook de broccoli 4-5 minuten in water met zout.

4
4
  • 1 mespunt nootmuskaat

Pureer de uitgelekte broccoli met ca. 50 ml slagroom en naar smaak nootmuskaat, peper en zout in de keukenmachine.

5
5
  • 1 citroen
  • 300 g zalmfilet

Bestrooi ze met zout, bestrijk ze met olijfolie en strooi de citroenrasp erover. Zet de zalm ca. 15 minuten in de oven tot de bovenkant glazig is.

6
6
  • 250 g tagliatelle
  • 5 el olijfolie

Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak hierin de knoflookplakjes heel lichtbruin.

7
7
  • 300 g spinazie

Meng de uitgelekte pasta erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verhit intussen in wok 2 eetlepels olie. Fruit hierin het andere uitje en bak 1 teen hele knoflook heel even. Roerbak de spinazie heel kort.

8
8
  • 2 el bloem
  • 2 el paneermeel

Verhit de frituurolie tot ca. 170 °C. Wentel de eieren achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Frituur de eieren in 3 minuten krokant.

9
9

Schep op vier borden een bolletje broccolimousse en een flinke lepel spinazie. Leg de zalm tegen de spinazie aan en schep er een beetje tagliatelle naast. Halveer de eieren en leg ze op de zalm. Klop de saus schuimig en lepel dit om het gerecht.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.