Kip met koek­krui­den, rijst en spruit­jes van Nien­ke Ja­gers­ma

(18)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht 4 personen
3 18

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staafmixer
  • braadslede
  • metalen zeef
  • eventueel serveerring

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de kippenbouten tussen poot en karbonade in 2 stukken. Schuif het vel van de kip opzij en bestrooi het vlees met koekkruiden, chilipoeder en zout. Schuif het vel weer terug. Verhit de olijfolie in een braadpan en braad de stukken kip rondom bruin. Voeg een beker water toe, zet het vuur laag en braad de kip afgedekt ca. 15 minuten. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Verhit 25 g boter in een pan en fruit de ui zachtjes 2 minuten. Roer de rijst, 1 bouillontablet en 550 ml water erdoor en kook de rijst op een laag vuur zachtjes gaar. Roer de walnoten en de walnotenolie erdoor en laat de rijst afgedekt nagaren.
  3. Kook de spruitjes in een laagje water met 15 g boter en 2 bouillontabletten in ca. 15-20 minuten beetgaar. Verwarm 25 g boter in een pan en smoor de spruitjes met wat nootmuskaat in ca. 5 minuten gaar.
  4. Snijd de vijgen in plakjes, houd 4 mooie plakjes apart voor de garnering.
  5. Leg de kip in een braadslede en laat de kip in de oven in nog ca. 20 minuten gaar worden.
  6. Roer de aanbaksels in de braadpan los. Voeg de balsamicoazijn en vijgen toe en kook ze 5 minuten. Wrijf de saus door een zeef. Klop de saus met de staafmixer glad en breng op smaak met zout en peper.
  7. Houd een paar spruitjes apart en pureer de rest met de staafmixer.
  8. Schep, eventueel met behulp van een serveerring, een bergje rijst en bergje spruitjes op vier borden. Leg de stukken kip ernaast en lepel de vijgensaus erover. Garneer met de achtergehouden spruitjes en plakjes vijg. Serveer de rest er apart bij.

Tip:

Topkok winnend recept aflevering 4, 2006. Van deze aflevering is Nienke Jagersma de winnaar. Haar gerecht is lekker winters. Opvallend van smaak zijn de kip met koekkruiden en chilipoeder en de mooie volle saus van verse vijgen met balsamicoazijn.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 825 kcal
  • eiwit 38 g
  • koolhydraten 71 g
  • vet 43 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.