Ap­pel­stamp­pot (he­te blik­sem)

Met deze oer-Hollandse stamppot ga je echt even terug in de tijd. Maar lekker is-ie wel!

(156)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Met deze oer-Hollandse stamppot ga je echt even terug in de tijd. Maar lekker is-ie wel! 4 personen
3 156

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier
  • pureestamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 15 min. gaar. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de stukken appel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met peper en zout en laat het 15 min. garen in de hete oven. Verwarm ondertussen de melk. Giet de aardappelen af en stamp met de olie en de melk tot een romige puree. Voeg peper en eventueel zout naar smaak toe. Meng de helft van de bosui en alle kaas door de puree. Schep op het laatste moment voorzichtig de appelblokjes erdoor zodat deze heel blijven. Strooi voor het serveren de rest van de bosui over de hete bliksem.

Tip:

U kunt de stamppot 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Warm op de dag zelf 15 min. in een voorverwarmde oven op 175 °C. Strooi voor het serveren de bosui erover.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 475 kcal
  • eiwit 14 g
  • koolhydraten 76 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 130 mg
  • vezels 9 g
Tags
Ook te zien in

Appelstamppot (hete bliksem)

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ap­pel­stamp­pot (he­te blik­sem)

1
1
  • 1 kg kruimige aardappel

Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 15 min. gaar.

2
2

Verwarm de oven voor op 200 °C.

3
3
  • 6 goudreinetten

Leg de stukken appel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met peper en zout en laat het 15 min. garen in de hete oven.

4
4
  • 100 ml melk
  • 1 el olijfolie

Verwarm ondertussen de melk. Giet de aardappelen af en stamp met de olie en de melk tot een romige puree. Voeg peper en eventueel zout naar smaak toe.

5
5
  • 1 zakje bosui

Meng de helft van de bosui en alle kaas door de puree. Schep op het laatste moment voorzichtig de appelblokjes erdoor zodat deze heel blijven. Strooi voor het serveren de rest van de bosui over de hete bliksem.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.