Brood­je ham­bur­ger

Do it the American way!

(171)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
amerikaans hoofdgerecht Do it the American way! 4 personen
3 171

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Ontkorst de sneetjes brood en verkruimel ze (in de keukenmachine). Verhit ⅓ van de olie in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 3 min. glazig.
  2. Kneed in een kom het broodkruim, de ui, het ei en de mosterd door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout. Vorm van het gehaktmengsel, gelijk aan het aantal personen, grote, dikke burgers. Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak de hamburgers in ca. 10 min. bruin en gaar, keer af en toe.
  3. Verhit een grill- of koekenpan. Snijd de bolletjes open en rooster de snijvlakken in de hete (grill)pan goudbruin. Leg op de onderste bolletjeshelften blaadje(s) sla. Leg de hamburgers erop en leg hierop enkele plakjes tomaat. Dek af met de bovenste bolletjeshelften. Zet de tomatenketchup en mayonaise op tafel.

variatietip:

Geef gewone mayonaise of yoghurt wat extra's door er verse, fijngesneden kruiden door te roeren, bijvoorbeeld bieslook of koriander. Of chips erbij! Heel Amerikaans maar erg lekker: chips bij je hamburger. Gebruik gewone gezouten chips of kies voor een kruidige of kaasvariant. Ietsje slanker: op een hamburger hoort natuurlijk saus. Wil je een minder vette saus? Maak de mayonaise dan aan met een beetje magere yoghurt, daar wordt de saus een stuk slanker door. Ook curry- en tomatenketchup zijn wat magerder sauzen.

variatietip:

Bijzonder broodje: klassiek is natuurlijk het zachte, witte sesambolletje. Maar varieer ook eens met een hard kaiserbroodje of een gezond meergranenbolletje. Nog lekkerder: snijd het broodje doormidden en rooster het kort onder de grill. Anders dan anders: komkommer ziet er ineens heel anders uit als je er met de kaasschaaf lange stroken van trekt. Hetzelfde kun je natuurlijk met wortel en courgette doen. Voor de grote trek: een dubbele burger is dé oplossing voor grote trek. Neem twee burgers in plaats van één en een extra half broodje. Stapelen maar! Onderste broodjeshelft, sla, burger, groente, saus, bovenste broodjeshelft, nog een burger, groente, saus en daarop de bovenkant van het extra halve broodje.

combinatietip:

Meer pit: als je in plaats van een plakje jonge kaas een plak cheddarkaas of brie op je burger laat smelten, geef je hem net iets meer pit. Pittig of juist zoet met ui: door rode ui te gebruiken, wordt je burger een stuk pittiger. Witte of gele ui wordt extra zoet als je hem even smoort in wat boter.

video

Ui snip­pe­ren

Instructievideo - 00:52 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 495 kcal
  • eiwit 33 g
  • koolhydraten 33 g
  • vet 25 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 560 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Broodje hamburger

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Brood­je ham­bur­ger

1
1
  • 2 sneetjes oud witbrood

Ontkorst de sneetjes brood en verkruimel ze (in de keukenmachine).

2
2
  • 1 ui
  • 1 el olie

Snipper de ui. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 3 min. glazig.

Ui snipperen

Instructievideo

00:52 min.

3
3
  • 1 ei
  • 2 tl mosterd
  • 500 g rundergehakt

Kneed in een kom het broodkruim, de ui, het ei en de mosterd door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout.

4
4

Vorm van het gehaktmengsel, gelijk aan het aantal personen, grote, dikke burgers.

5
5
  • 2 el olie

Verhit in een koekenpan de olie en bak de hamburgers in ca. 10 min. bruin en gaar, keer af en toe.

6
6
  • 4 witte bollen

Verhit een grill- of koekenpan. Snijd de bolletjes open en rooster de snijvlakken in de hete (grill)pan goudbruin.

7
7
  • 2 tomaten
  • 1 krop ijsbergsla

Snijd de tomaat in plakjes. Leg op de onderste bolletjeshelften blaadje(s) sla. Leg de hamburgers erop en leg hierop enkele plakjes tomaat.

8
8
  • 2 tl tomatenketchup
  • 2 tl mayonaise

Dek af met de bovenste bolletjeshelften. Zet de tomatenketchup en mayonaise op tafel.

variatietip:

Geef gewone mayonaise of yoghurt wat extra's door er verse, fijngesneden kruiden door te roeren, bijvoorbeeld bieslook of koriander. Of chips erbij! Heel Amerikaans maar erg lekker: chips bij je hamburger. Gebruik gewone gezouten chips of kies voor een kruidige of kaasvariant. Ietsje slanker: op een hamburger hoort natuurlijk saus. Wil je een minder vette saus? Maak de mayonaise dan aan met een beetje magere yoghurt, daar wordt de saus een stuk slanker door. Ook curry- en tomatenketchup zijn wat magerder sauzen.

variatietip:

Bijzonder broodje: klassiek is natuurlijk het zachte, witte sesambolletje. Maar varieer ook eens met een hard kaiserbroodje of een gezond meergranenbolletje. Nog lekkerder: snijd het broodje doormidden en rooster het kort onder de grill. Anders dan anders: komkommer ziet er ineens heel anders uit als je er met de kaasschaaf lange stroken van trekt. Hetzelfde kun je natuurlijk met wortel en courgette doen. Voor de grote trek: een dubbele burger is dé oplossing voor grote trek. Neem twee burgers in plaats van één en een extra half broodje. Stapelen maar! Onderste broodjeshelft, sla, burger, groente, saus, bovenste broodjeshelft, nog een burger, groente, saus en daarop de bovenkant van het extra halve broodje.

combinatietip:

Meer pit: als je in plaats van een plakje jonge kaas een plak cheddarkaas of brie op je burger laat smelten, geef je hem net iets meer pit. Pittig of juist zoet met ui: door rode ui te gebruiken, wordt je burger een stuk pittiger. Witte of gele ui wordt extra zoet als je hem even smoort in wat boter.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.