Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer, daarom werkt deze site niet optimaal.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.

Kerst­tul­band      

(362)waardeer
Een lekker hollands recept. Het vegetarische ontbijt bevat de volgende ingrediënten: blanke rozijnen, donkere rozijnen, sukade, zelfrijzend bakmeel, zachte boter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, eieren en poedersuiker Hollands ontbijt 20 stuks 235 kcal
3 362

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie
Keukenspullen
  • tulbandvorm met antiaanbaklaag (doorsnede 22 cm)

Bereiden

Oven voorverwarmen op 175 °C. In kom rozijnen en sukade omscheppen met 1-2 el bakmeel, zo zakken ze in het beslag minder snel naar de bodem. Rest van bakmeel boven andere kom zeven.

In beslagkom boter, basterdsuiker en vanillesuiker met mixer in ca. 10 min. tot crèmekleurige, romige massa kloppen. Eieren een voor een erdoor kloppen; pas volgend ei toevoegen als het vorige helemaal door botermengsel is opgenomen.

Zelfrijzend bakmeel in drie tot vier keer toevoegen en met spatel luchtig door beslag mengen. Rozijnen en sukade ook luchtig erdoor spatelen. Beslag overdoen in tulbandvorm en bovenkant gladstrijken. Vorm op rooster in midden van oven schuiven en tulband in ca. 1 uur goudbruin en gaar bakken (erin gestoken satéstokje komt er dan droog uit).

Tulband uit oven nemen en 10 min. in vorm laten afkoelen. Rand van tulband voorzichtig met vingertoppen losmaken, zodat er lucht tussen tulband en vorm komt. Rooster op vorm leggen, vorm en rooster samen keren en vorm voorzichtig verwijderen. Tulband op rooster verder laten afkoelen. Voor serveren tulband op schaal zetten en royaal bestuiven met poedersuiker.

Tip

Chocoladetulband met wit glazuur:Bereid het beslag voor deze tulband volgens het basisrecept, maar vervang 50 gram zelfrijzend bakmeel door 50 gram cacaopoeder. Schep met het bakmeel en de cacao eventueel 3-4 eetlepels koffielikeur (slijter) door het beslag. Vervang de rozijnen en sukade door 250 gram in stukjes gebroken chocolade. Roer een glad en glanzend glazuur van 125 gram poedersuiker, een half cupje gepasteuriseerd eiwit (Danegg) en 1-2 eetlepels water. Strijk dit losjes uit over de bovenkant van de afgekoelde tulbandcake, zodat het glazuur mooi naar beneden druipt. Laat minstens 1 uur opstijven. Ook mooi als gemarmerde cake: Schep dan de helft van de cacao door de helft van het beslag, en meng 100 gram fijngehakte chocolade(sticks) door de andere helft. Vul de vorm met het chocoladebeslag en spatel er met een paar slagen losjes het cacaobeslag door.

Tip

Maanzaadtulband met sinaasappelsiroop:Spatel in plaats van rozijnen en sukade 1 zakje maanzaad (125 g) door het beslag. Rasp de schil van 2 sinaasappels en meng de rasp met 2-3 eetlepels sinaasappellikeur (slijter) door het beslag. Haal als de tulbandcake gebakken is met een citrustrekkertje (zesteur) dunne reepjes schil van nog 2 sinaasappels of trek met een dunschiller repen van de schil en snijd deze in sliertjes. Pers 2 sinaasappels uit en breng 100 ml van het sap met 50 gram suiker in een steelpannetje aan de kook. Roer er 25 gram roomboter door en laat het geheel al roerend in 5 minuten zachtjes tot een dikke siroop inkoken. Schenk de siroop over de (nog warme) tulband en strooi de sinaasappelsliertjes erover. Verpak de afgekoelde tulband direct in plastic- of aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Invriezen kan ook. Bewaar de tulband maximaal een maand in de vriezer en laat hem uit de vriezer tijdig op kamertemperatuur komen.

Voedingswaarden (per stuk)
  • Energie 235 kcal
  • Eiwit 3 g
  • Vet 12 g
  • Koolhydraten 30 g
Tags