Zuid-Fran­se ui­en­piz­za met sa­la­mi

Pizza's hoeven niet altijd naar Italiaans recept gemaakt te worden. Deze Zuid-Franse variant verslaat die van de buren.

(22)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht Pizza's hoeven niet altijd naar Italiaans recept gemaakt te worden. Deze Zuid-Franse variant verslaat die van de buren. 4 personen
3 22

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Meng de bloem met de gist en het zout. Schenk het lauwe water en de helft van de olie in een kuiltje. Kneed het deeg vanuit het midden soepel. Leg het deeg vervolgens onder een vochtige theedoek in een kom en laat deze op een warme plek 1 uur rijzen. Snijd de uien in halve ringen. Bak de uiringen met de knoflook, laurier en de helft van de tijm in 45 min. op heel laag vuur glazig bakken. Schep regelmatig om; uien mogen niet bruin kleuren. Knoflook, laurier en tijm verwijderen, uien op smaak brengen met peper en eventueel wat zout.
  2. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed de bakplaat met bakpapier en rol het deeg erop uit tot een rechthoekige lap van ca. 30 x 40 cm. Duw de randen van het deeg iets omhoog en prik het deeg hier en daar met een vork in. Strijk de uimassa over het deeg uit en strooi de rest van de tijm erover. Snijd de salami in reepjes en verdeel de visfilets, olijven en salami erover. Schuif de bakplaat in midden van de oven en bak de plaatpizza (= pissaladière) in ca. 30 min. krokant en gaar. Eventueel na 20 min. op laagste richel.
  3. Neem uit de oven en laat iets afkoelen, want pissaladière wordt traditioneel lauw gegeten.

combinatietip:

Met een salade erbij is dit recept ook geschikt als hoofdgerecht.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 620 kcal
  • eiwit 23 g
  • koolhydraten 75 g
  • vet 23 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 1.800 mg
  • vezels 10 g
Tags
Ook te zien in

Zuid-Franse uienpizza met salami

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zuid-Fran­se ui­en­piz­za met sa­la­mi

1
1
  • 300 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 150 ml water
  • 2 el olijfolie

Meng de bloem met de gist en het zout. Schenk het lauwe water en de helft van de olie in een kuiltje.

2
2

Kneed het deeg vanuit het midden soepel. Leg het deeg vervolgens onder een vochtige theedoek in een kom en laat deze op een warme plek 1 uur rijzen.

3
3
  • 1½ kg zoete uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 4 g verse tijm
  • 2 el olijfolie

Snijd de uien in halve ringen. Bak de uiringen met de olie, knoflook, laurier en tijm in 45 min. op heel laag vuur glazig bakken.

4
4

Schep regelmatig om; uien mogen niet bruin kleuren. Verwijder de knoflook, laurier en tijm. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

5
5

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

6
6

Bekleed de bakplaat met bakpapier en rol het deeg erop uit tot een rechthoekige lap van ca. 30 x 40 cm.

7
7

Duw de randen van het deeg iets omhoog en prik het deeg hier en daar met een vork in.

8
8
  • 4 g verse tijm
  • 100 g Franse salami
  • 12 ansjovisfilets
  • 16 zwarte olijven zonder pit

Strijk de uimassa over het deeg uit en strooi de rest van de tijm erover. Snijd de salami in reepjes en verdeel de visfilets, olijven en salami erover.

9
9

Schuif de bakplaat in midden van de oven en bak de plaatpizza (= pissaladière) in ca. 30 min. krokant en gaar. Eventueel na 20 min. op laagste richel.

10
10

Neem uit de oven en laat iets afkoelen, want pissaladière wordt traditioneel lauw gegeten.

combinatietip:

Met een salade erbij is dit recept ook geschikt als hoofdgerecht.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.