Dub­bel­ge­bak­ken kaas­souf­flé met roer­ge­bak­ken as­per­ges in bal­sa­mi­co

(21)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht 4 personen
3 21

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • braadslede
  • 4 eenpersoonsovenschaaltjes

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Breng de melk met laurierblad, tijm en kruidnagel aan de kook. Rasp de nootmuskaat erboven. Laat 10 min. op laag vuur de smaken van de kruiden intrekken. Neem de melk van het vuur en verwijder de kruiden. Verhit in een pan met dikke bodem 5/6 van de boter. Strooi de bloem erover. Al roerend met een pollepel in gedeelten de melk erbij schenken. Blijf goed roeren tot een gladde roux ontstaat. Laat de roux 3 min. zachtjes doorkoken. Verbrokkel de blauwaderkaas boven de pan en meng deze door de roux. Haal de pan van het vuur en laat het even afkoelen.
  2. Verwarm de oven op 175 °C. Vet de braadslede in met de rest van de boter. Zet de braadslede in het midden van de oven en vul deze voor 3/4 met kokend water. Splits de eieren. Klop de eierdooiers door het kaasmengsel. Klop het eiwit in een vetvrije kom met een mespunt zout tot stijve pieken. Roer een klein gedeelte van het stijfgeslagen eiwit glad door het kaasmengsel. Spatel de rest van het stijfgeslagen eiwit voorzichtig door het kaasmengsel. Verdeel het kaasmengsel over de eenpersoonsbakjes. Zet de bakjes in de braadslede. Bak de kaassoufflés in ca. 25 min. gaar. Neem de soufflés uit de oven en laat ze afkoelen.
  3. Schil de asperges met dunschiller van vlak onder kopje naar beneden en snijd houtachtige uiteinden (ca. 2 cm) eraf. Snijd de asperges in stukken van ca. 4 cm. Oven voorverwarmen op 200 °C. Neem de kaassoufflés uit de vorm en leg deze op de ingevette bakplaat.
  4. Bestrooi de kaassoufflés met emmentaler. Verwarm in ca. 10 min. de kaassoufflés in het midden van de oven. Roerbak kort de asperges in de wok met olie. Voeg suiker toe en laat de asperges in 3 min. al omscheppend goudbruin karameliseren. Asperges uit de wok nemen en balsamicoazijn door het bakvet roeren. Verdeel de kaassoufflés over de borden en serveer de asperges ernaast. Druppel het balsamicomengsel over de asperges.

Tip:

Tip van de kok: 'Kook de asperges niet te gaar, want ze moeten ook nog gebakken worden. Zet ze op het vuur in koud water (doe er eventueel wat zout, boter en foelie bij) en leg een theedoek over de pan. Dat voorkomt dat het water heel wild gaat koken. Haal de asperges zodra het water kookt, van het vuur af en laat ze in het vocht afkoelen. Nu zijn ze beetgaar.'

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 575 kcal
  • eiwit 20 g
  • koolhydraten 19 g
  • vet 47 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Dubbelgebakken kaassoufflé met roergebakken asperges in balsamico

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Dub­bel­ge­bak­ken kaas­souf­flé met roer­ge­bak­ken as­per­ges in bal­sa­mi­co

1
1
  • 300 ml volle melk
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 kruidnagel
  • 1 mespunt nootmuskaat

Breng de melk met laurierblad, tijm en kruidnagel aan de kook. Rasp de nootmuskaat erboven. Laat 10 min. op laag vuur de smaken van de kruiden intrekken.

2
2
  • 50 g boter
  • 50 g bloem

Neem de melk van het vuur en verwijder de kruiden. Verhit in een pan met dikke bodem 5/6 van de boter. Strooi de bloem erover.

3
3

Al roerend met een pollepel in gedeelten de melk erbij schenken. Blijf goed roeren tot een gladde roux ontstaat. Laat de roux 3 min. zachtjes doorkoken.

4
4
  • 100 g blauwaderkaas

Verbrokkel de blauwaderkaas boven de pan en meng deze door de roux. Haal de pan van het vuur en laat het even afkoelen.

5
5

Verwarm de oven op 175 °C. Vet de braadslede in met de rest van de boter. Zet de braadslede in het midden van de oven en vul deze voor 3/4 met kokend water.

6
6
  • 4 eieren

Splits de eieren. Klop de eierdooiers door het kaasmengsel. Klop het eiwit in een vetvrije kom met een mespunt zout tot stijve pieken.

7
7

Roer een klein gedeelte van het stijfgeslagen eiwit glad door het kaasmengsel.

8
8

Spatel de rest van het stijfgeslagen eiwit voorzichtig door het kaasmengsel. Verdeel het kaasmengsel over de eenpersoonsbakjes.

9
9

Zet de bakjes in de braadslede. Bak de kaassoufflés in ca. 25 min. gaar. Neem de soufflés uit de oven en laat ze afkoelen.

10
10
  • 500 g witte asperges

Schil de asperges met dunschiller van vlak onder kopje naar beneden en snijd houtachtige uiteinden (ca. 2 cm) eraf.

11
11

Snijd de asperges in stukken van ca. 4 cm. Oven voorverwarmen op 200 °C. Neem de kaassoufflés uit de vorm en leg deze op de ingevette bakplaat.

12
12
  • 50 g geraspte emmentaler
  • 2 el olijfolie

Bestrooi de kaassoufflés met emmentaler. Verwarm in ca. 10 min. de kaassoufflés in het midden van de oven. Roerbak kort de asperges in de wok met olie.

13
13
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el balsamicoazijn

Voeg suiker toe en laat de asperges in 3 min. al omscheppend goudbruin karameliseren. Asperges uit wok nemen en de balsamicoazijn door het bakvet roeren.

14
14

Verdeel de kaassoufflés over de borden en serveer de asperges ernaast. Druppel het balsamicomengsel over de asperges.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.