Tar­te Ta­tin

  • gebak
  • 8 personen
  • 340 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 1 u. 5 min. wachten
    • 20 min. oventijd
(169)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans gebak 8 personen
3 169

Ingrediënten

Keukenspullen
  • springvorm (Ø 24 cm) of ovenschaal (24 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Zeef de bloem boven een kom. Leg 100g van de koude boter (per taart) in de bloem en snijd kruislings met 2 messen in kleine blokjes. Voeg het zout, de helft van de suiker en het ijskoude water toe. Kneed met koele handen tot een stevig deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Verhit de rest van de boter met de rest van de suiker in een steelpan op een vlamverdeler op laag vuur tot het mengsel lichtbruin kleurt. Verdeel de appelparten over de springvorm met de bolle kant naar beneden en schenk het mengsel erover (pas op voor de hete karamel!).
  3. Bestuif ondertussen het werkvlak en de deegroller met bloem en rol de deegbal uit tot een lap die iets groter is dan de taartvorm. Voeg eventueel wat bloem toe als het deeg te plakkerig is. Leg de deeglap op de appels en vouw aan de zijkant rond de appels. Druk even aan. Bak de taart in ca. 20. min. goudbruin en gaar. Neem de vorm uit de oven en laat de tarte tatin in de vorm 5 min. afkoelen. Stort de tarte tatin op een groot bord.

bewaartip:

Je kunt de tarte tatin een dag van tevoren bereiden, maar bak hem nog niet af. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen en bak in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.

video

Ka­ra­mel­li­se­ren

Instructievideo - 01:36 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 340 kcal
  • eiwit 3 g
  • koolhydraten 48 g
  • vet 15 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Tarte Tatin

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Tar­te Ta­tin

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 150 g bloem
  • 100 g roomboter

Zeef de bloem boven een kom. Leg de koude boter in de bloem en snijd kruislings met 2 messen in kleine blokjes.

3
3
  • 1 mespunt zout
  • 75 g kristalsuiker
  • 3 el ijskoud water

Voeg het zout, de suiker en het ijskoude water toe. Kneed met koele handen tot een stevig deeg.

4
4
  • 6 appels

Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.

5
5
  • 25 g roomboter
  • 75 g kristalsuiker

Verhit de boter met de suiker in een steelpan op een vlamverdeler op laag vuur tot het mengsel lichtbruin kleurt.

6
6

Verdeel de appelparten over de springvorm met de bolle kant naar beneden en schenk het mengsel erover (pas op voor de hete karamel!).

7
7
  • 2 g bloem

Bestuif ondertussen het werkvlak en de deegroller met bloem en rol de deegbal uit tot een lap die iets groter is dan de taartvorm.

8
8

Voeg eventueel wat bloem toe als het deeg te plakkerig is. Leg de deeglap op de appels en vouw aan de zijkant rond de appels.

9
9

Druk even aan. Bak de taart in ca. 20. min. goudbruin en gaar.

10
10

Neem de vorm uit de oven en laat de tarte tatin in de vorm 5 min. afkoelen. Stort de tarte tatin op een groot bord.

bewaartip:

Je kunt de tarte tatin een dag van tevoren bereiden, maar bak hem nog niet af. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen en bak in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.