Ge­gra­ti­neer­de ui­en­soep

Dé Franse uiensoep, met cognac, tijm en stokbrood met kaas.

(574)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans lunch Dé Franse uiensoep, met cognac, tijm en stokbrood met kaas. 6 personen
3 574

Ingrediënten

6 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • 6 ovenvaste soepkommen

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de uien in dunne ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak de ui 30 min. op laag vuur. Roer regelmatig.
  2. Voeg de bloem en peper toe en laat in 5 min. op laag vuur gaar worden. Roer de cognac erdoor en voeg de bouillon en tijm toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken.
  3. Verwarm ondertussen de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd het stokbrood in 6 sneetjes en rooster deze tijdens het voorverwarmen van de oven bovenin in ca. 4 min. goudbruin.
  4. Neem de tijm uit de pan. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met ⅓ van de kaas. Leg er een sneetje geroosterd stokbrood op en garneer met de rest van de kaas. Zet de soepkommen boven in de oven en gril ca. 5 min. tot de kaas gesmolten is.

bewaartip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren maken tot het roosteren van het brood. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm op laag vuur en ga ondertussen verder met het bereiden van het brood.

dieettip:

Vervang voor een vegetarische variant de runderbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies voor een vegetarisch gestremde kaassoort (bijv. belegen kaas van AH puur&eerlijk biologisch).

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 300 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 23 g
  • vet 16 g
    waarvan verzadigd 10 g
  • natrium 1.335 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Gegratineerde uiensoep

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­gra­ti­neer­de ui­en­soep

1
1
  • 800 g uien
  • 50 g boter

Snijd de uien in dunne ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak de ui 30 min. op laag vuur. Roer regelmatig.

2
2
  • 2 el bloem
  • 1 tl peper
  • 4 el cognac
  • 1½ liter hete runderbouillon (van tablet)
  • 2 takjes verse tijm

Voeg de bloem en peper toe en laat in 5 min. op laag vuur gaar worden. Roer de cognac erdoor en voeg de bouillon en tijm toe.

3
3

Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken.

4
4

Verwarm ondertussen de ovengrill voor op de hoogste stand.

5
5
  • ½ stokbrood

Snijd het stokbrood in 6 sneetjes en rooster deze tijdens het voorverwarmen van de oven bovenin in ca. 4 min. goudbruin.

6
6
  • 150 g geraspte Zwitserse gruyère (kaas)

Neem de tijm uit de pan. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met ⅓ van de kaas.

7
7

Leg er een sneetje geroosterd stokbrood op en garneer met de rest van de kaas. Zet de soepkommen boven in de oven en gril ca. 5 min. tot de kaas gesmolten is.

bewaartip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren maken tot het roosteren van het brood. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm op laag vuur en ga ondertussen verder met het bereiden van het brood.

dieettip:

Vervang voor een vegetarische variant de runderbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies voor een vegetarisch gestremde kaassoort (bijv. belegen kaas van AH puur&eerlijk biologisch).

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.