Ci­troen­taart met pis­ta­che­no­ten

  • nagerecht
  • 10 stuks
  • 360 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 55 min. wachten
(80)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans nagerecht 10 stuks
3 80

Ingrediënten

Keukenspullen
  • lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnede), ingevet
  • bakpapier
  • steunvulling

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Oven voorverwarmen op 175 ºC. Pistachenootjes pellen. Nootjes in zeef onder heet stromend water afspoelen en met keukenpapier droogwrijven en fijnhakken. In kom bloem, 50 g basterdsuiker en vanillesuiker door elkaar mengen. Splits 1 ei. Helft van pistachenoten, 100 g boter, 1 eierdooier (eiwit wordt niet gebruikt) en 1 el koud water toevoegen. Boter met mes door bloem snijden. Alles snel tot samenhangende deegbal kneden. Deeg op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot ronde lap, ca. 4 cm groter dan vorm. Vorm bekleden met deeg. Bakpapier op deeg leggen en steunvulling erin scheppen. In oven taartbodem in 15 min. lichtbruin bakken. Steunvulling en bakpapier verwijderen en taartbodem nog 10 min. bakken. Intussen citroenen schoonboenen en schil er dun afraspen. Citroenen uitpersen. In steelpan 60 g boter smelten. Splits 2 eieren. Met mixer 3 eieren, 2 eierdooiers (eiwit wordt niet gebruikt) en 150 g basterdsuiker schuimig kloppen. Citroenrasp en -sap en gesmolten boter erdoor kloppen. Rest van pistachenootjes over bodem verdelen. Citroenmengsel voorzichtig in taartbodem schenken. Taart terugschuiven in oven en in nog ca. 30 min. stevig en lichtbruin bakken. Laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.

Tip:

Steunvulling: Een taartbodem wordt voor een krokant resultaat soms eerst zonder vulling gebakken. Om te zorgen dat de taartbodem tijdens het bakken niet omhoog komt, wordt de bodem dan verzwaard met een 'steunvulling'. Hiervoor kun je gedroogde peulvruchten gebruiken. Bij kookwinkels zijn ook aardewerken balletjes te koop die je als steunvulling kunt gebruiken.

video

Ei­e­ren split­sen

Instructievideo - 00:36 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 360 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 36 g
  • vet 21 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Zoete taarten en toetjes

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.