Stap-voor-stap ge­hakt­bal

  • bijgerecht
  • 4 personen
  • 485 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 25 min. wachten
(42)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands bijgerecht 4 personen
2 42

Ingrediënten

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Korstjes van brood snijden, op bord leggen en melk erover sprenkelen. Gehakt in kom doen en ei erboven breken. Beetje nootmuskaat erboven raspen of mespunt gemalen nootmuskaat toevoegen. Gehakt op smaak brengen met versgemalen peper en 2-3 tl zout. Sneetjes brood uitknijpen en boven het gehakt verkruimelen. Bloem op plat bord strooien.
  2. Gehakt goed doorkneden tot egale massa, waarin geen stukjes brood meer te zien zijn. Dat voorkomt scheurtjes. Gehakt in vier porties verdelen en deze tussen natgemaakte handen tot gladde ballen vormen, naar keuze rond laten of iets platter drukken. Ballen door bloem wentelen.
  3. In braadpan boter verhitten tot schuim bijna is weggetrokken. Gehaktballen in pan leggen en op hoog vuur in 3-4 min. aanbraden. Ballen steeds met houten spatel door pan rollen, zodat ze mooi gelijkmatig bruin worden. Voor zachte gehaktballen scheutje water in pan doen en deksel erop leggen, voor gehaktballen met krokant korstje alleen deksel schuin op pan leggen. Ballen op laag vuur in ca. 25 min. zachtjes gaarbakken.
  4. Gehaktballen uit pan nemen en jus maken door aanbaksels met 100 ml water goed los te roeren. Serveren met gekookte aardappels en bloemkool of sperziebonen.

bereidingstip:

Vervang het witbrood eventueel door 2 verkruimelde beschuiten of 2 eetlepels paneermeel. Voeg dan 2 eetlepels melk toe, anders worden de gehaktballen te droog. Juist de combinatie van rundergehakt en varkensgehakt zorgt voor perfecte ballen, sappig en vol van smaak. Rundertartaar is te mager, maar van runder- of kalfsgehakt alleen kunnen ook ballen gemaakt worden. Die zijn iets steviger en droger dan ballen van half-om-halfgehakt. Het is niet verstandig om rauw gehakt te proeven, omdat de eventueel aanwezige bacteriën nog niet door verhitting gedood zijn. Bak even een beetje gehakt bruin in een koekenpan om te controleren of het voldoende op smaak is.

variatietip:

Variatie: gevulde kalfsgehaktballen met tijm: meng heel fijngesneden zongedroogde tomaatjes met verse tijmblaadjes en een uitgeperst teentje knoflook door kalfsgehakt. Kneed er eventueel ook wat geraspte oude kaas door. Neem een cherrytomaatje, minibolletje mozzarella- of blokje fetakaas en vorm hierom middelgrote ballen van het gehakt. Bij het aansnijden aan tafel komt de verstopte vulling tevoorschijn. Of: broodje bal: fruit gesnipperde ui in boter heel langzaam bruin en gaar. Meng de gefruite uisnippers door het gehakt of maak kleine gehaktballen volgens het basisrecept en roer de uisnippers door de jus. Snijd de gehaktballen eventueel doormidden of in plakken en verdeel ze met de jus over zachte witte bolletjes. Schep er een flinke lepel piccalilly op en geef er plakken augurk en Amsterdamse uien bij. Of: pikante feestballetjes: Kneed smalle ringetjes bosui, een scheutje Worcestershiresaus en royaal chilipoeder door rundergehakt. Breng het gehakt vervolgens nog pittiger op smaak met sambal of fijngehakte rode peper. Vorm er kleine balletjes van en braad die rondom bruin en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze op een schaal. Steek er decoratief een satéstokje in. Serveer de balletjes op kamertemperatuur en geef er als dip zoete chilisaus of knoflooksaus bij.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 485 kcal
  • eiwit 26 g
  • koolhydraten 11 g
  • vet 38 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.