Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer, daarom werkt deze site niet optimaal.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.

Stap-voor-stap soe­zen bak­ken

(179)waardeer
Een lekker wereldkeuken recept. Het vegetarische hapje bevat de volgende ingrediënten: bloem, boter en eieren Wereldkeuken hapje 8 stuks 1125 kcal
3 179

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie

Bereiden

Voorbereiden

Dit basisrecept soezendeeg is voor 8 grote soezen, 16 middelgrote of 32 kleine soesjes.

Bereiden

Bloem boven kom zeven. Boter in stukken snijden. Oven voorverwarmen op 200 °C. In sauspan of pan met dikke bodem 150 ml water met boterblokjes en mespunt zout aan de kook brengen.

Als boter gesmolten is, bloem ineens toevoegen en met houten lepel blijven roeren (klontjes bloem tegen wand van pan loswrijven) tot deeg als bal van bodem loslaat.

Pan van vuur nemen en deeg iets laten afkoelen. Eieren met mixer of garde een voor een door deeg kloppen, tot deeg stevig en glanzend is.

Bakplaat met bakpapier bekleden of dik met boter invetten. Spuitmondje met glad, rond spuitgat in spuitzak doen en deeg in spuitzak scheppen. Op enige afstand van elkaar (soezendeeg neemt tijdens bakken in omvang toe) naar keuze grote of kleine bergjes deeg op bakplaat spuiten. Bakplaat in midden van oven schuiven en soezen in 10-15 min. (klein formaat) of 20-30 min. (groter formaat) lichtbruin en gaar bakken. Tijdens bakken oven niet openen, om inzakken te voorkomen. Soezen zijn gaar als ze licht en luchtig aanvoelen en gemakkelijk loslaten van bakplaat. Oven uitschakelen, deur op kier zetten en soezen 10 min. laten afkoelen. Soezen van bakplaat pakken en op rooster verder laten afkoelen.

Nabereiden

Van opensnijden gaan grote soezen snel kapot. Knip ze daarom open met een keukenschaar. Laat kleinere soesjes liever heel. Doe de vulling in een spuitzak met een lang, glad spuitmondje, steek deze voorzichtig onderin elk soesje en spuit er wat vulling in. Zowel hartige als zoete vulling is lekker.

Tip

Glazuren: Bestrooi zoet gevulde soesjes royaal met poedersuiker of bestrijk de bovenkant met een glazuur (van poedersuiker, losgeroerd met wat water). Bestrijk voor moorkoppen de bovenkant royaal met chocoladeglazuur (van poedersuiker, cacaopoeder en wat water) of liever nog met gesmolten chocolade.

Tip

Hartig gevuld voor bij de borrel: Vul kleine soesjes bijvoorbeeld met paté of met zelfgemaakte of kant-en-klare salades, zoals eier-, asperge-, tonijn- of zalmsalade. Een vulling van zachte roomboter met geraspte pittige kaas of heel fijn gesneden ham kan ook. Of vullen met zachte geitenkaas met honing en tijm of met zongedroogde tomaatjes. Roomkaas doet het ook goed als vulling. Meng er fijngeknipte bieslook of dille door en wat fijngesneden gerookte zalm of paling. Of maak een pittige mousse van roomkaas, makreel en een beetje sambal.

Tip

Kindertip: Kinderen zijn gek op soesjes. En met een beetje hulp kunnen ze die ook heel goed zelf maken. Zo'n stapel zelfgebakken soesjes is echt iets om trots op te zijn. Een spuitzak is voor kleine kinderhanden lastig te hanteren; zo'n stevige plastic slagroomspuit is veel makkelijker. Maar met een natgemaakte lepel bergjes soezendeeg op de bakplaat scheppen gaat ook prima. Voor grotere soezen kun je een ingevette muffinvorm gebruiken; vul de holtes voor de helft met soezendeeg. Idee voor een kinderfeestje: bak soezen in de vorm van de leeftijd van de jarige en versier ze met kaarsjes en glazuur.

Voedingswaarden (per stuk)
  • Energie 1125 kcal
  • Eiwit 32 g
  • Vet 79 g
  • Koolhydraten 72 g
Tags