Stap-voor-stap soe­zen bak­ken

  • gebak
  • 8 stuks
  • 1.125 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 30 min. oventijd
(190)waardeer
gebak 8 stuks
3 190

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie
Keukenspullen
  • spuitzak met gladde spuitmond (1 cm)
  • bakpapier

Bereiden

  1. Zeef de bloem boven een kom. Snijd de boter in stukken. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng in een sauspan of pan met dikke bodem het water met de boterblokjes en een mespunt zout aan de kook.
  2. Voeg de bloem in een keer toe als de boter gesmolten is. Blijf roeren met een houten lepel (klontjes bloem tegen wand van pan loswrijven) tot het deeg als bal van de bodem loslaat. Neem de pan van het vuur en laat het deeg iets afkoelen. Klop de eieren met een mixer of garde een voor een door het deeg, tot het deeg stevig en glanzend is.
  3. Bekleed de bakplaat met bakpapier of vet in met boter. Doe het spuitmondje met glad, rond spuitgat in de spuitzak en schep het deeg in de spuitzak. Spuit op enige afstand van elkaar (soezendeeg neemt tijdens bakken in omvang toe) naar keuze grote of kleine bergjes deeg op de bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van oven en bak de soezen in 10-15 min. (klein formaat) of 20-30 min. (groter formaat) lichtbruin en gaar. Open de oven niet tijdens het bakken, om inzakken te voorkomen. Soezen zijn gaar als ze licht en luchtig aanvoelen en gemakkelijk loslaten van de bakplaat.
  4. Schakel de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de soezen 10 min. afkoelen. Pak de soezen van de bakplaat en laat op een rooster verder afkoelen. Van opensnijden gaan grote soezen snel kapot. Knip ze daarom open met een keukenschaar. Laat kleinere soesjes liever heel. Doe de vulling in een spuitzak met een lang, glad spuitmondje, steek deze voorzichtig onderin elk soesje en spuit er wat vulling in. Zowel hartige als zoete vulling is lekker.

bereidingstip:

Dit basisrecept voor soezendeeg is voor 8 grote soezen, 16 middelgrote of 32 kleine soesjes.

variatietip:

Kindertip: kinderen zijn gek op soesjes. En met een beetje hulp kunnen ze die ook heel goed zelf maken. Zo'n stapel zelfgebakken soesjes is echt iets om trots op te zijn. Een spuitzak is voor kleine kinderhanden lastig te hanteren; zo'n stevige plastic slagroomspuit is veel makkelijker. Maar met een natgemaakte lepel bergjes soezendeeg op de bakplaat scheppen gaat ook prima. Voor grotere soezen kun je een ingevette muffinvorm gebruiken; vul de holtes voor de helft met soezendeeg. Idee voor een kinderfeestje: bak soezen in de vorm van de leeftijd van de jarige en versier ze met kaarsjes en glazuur.

variatietip:

Zoet gevuld: Met slagroom gevuld komt zo'n bros en luchtig soesje helemaal tot zijn recht. Roer er voor meer smaak eens vanillemerg door, of een scheutje likeur. Of meng de slagroom met gepureerd of in kleine stukjes gesneden zacht fruit. Neem bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of bramen. Ook lekker is vanillekwark of mascarpone met fijngeprakte banaan. Behalve als gebak zijn kleine soesjes ook verrukkelijk als dessert. Soesjes met vanilleroomijs en warme chocoladesaus, maar experimenteer gerust met andere sausjes en andere smaken ijs. Glazuren: bestrooi zoet gevulde soesjes royaal met poedersuiker of bestrijk de bovenkant met een glazuur (van poedersuiker, losgeroerd met wat water). Bestrijk voor moorkoppen de bovenkant royaal met chocoladeglazuur (van poedersuiker, cacaopoeder en wat water) of liever nog met gesmolten chocolade.

variatietip:

Hartig gevuld voor bij de borrel: vul kleine soesjes bijvoorbeeld met paté of met zelfgemaakte of kant-en-klare salades, zoals eier-, asperge-, tonijn- of zalmsalade. Een vulling van zachte roomboter met geraspte pittige kaas of heel fijn gesneden ham kan ook. Of vullen met zachte geitenkaas met honing en tijm of met zongedroogde tomaatjes. Roomkaas doet het ook goed als vulling. Meng er fijngeknipte bieslook of dille door en wat fijngesneden gerookte zalm of paling. Of maak een pittige mousse van roomkaas, makreel en een beetje sambal.

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 1.125 kcal
  • eiwit 32 g
  • koolhydraten 72 g
  • vet 79 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Stap-voor-stap soezen bakken

terug naar recept

Stap-voor-stap soe­zen bak­ken

1
1
  • 100 g bloem
  • 75 g boter

Zeef de bloem boven een kom. Snijd de boter in stukken.

2
2

Verwarm de oven voor op 200 °C.

3
3
  • 150 ml kraanwater

Breng in een sauspan of pan met dikke bodem het water met de boterblokjes en een mespunt zout aan de kook.

4
4

Voeg de bloem in een keer toe als de boter gesmolten is.

5
5

Blijf roeren met een houten lepel (klontjes bloem tegen wand van pan loswrijven) tot het deeg als bal van de bodem loslaat.

6
6

Neem de pan van het vuur en laat het deeg iets afkoelen.

7
7
  • 3 eieren

Klop de eieren met een mixer of garde een voor een door het deeg, tot het deeg stevig en glanzend is.

8
8

Bekleed de bakplaat met bakpapier of vet in met boter. Doe het spuitmondje met glad, rond spuitgat in de spuitzak en schep het deeg in de spuitzak.

9
9

Spuit op enige afstand van elkaar (soezendeeg neemt tijdens bakken in omvang toe) naar keuze grote of kleine bergjes deeg op de bakplaat.

10
10

Schuif de bakplaat in het midden van oven en bak de soezen in 10-15 min. (klein formaat) of 20-30 min. (groter formaat) lichtbruin en gaar.

11
11

Open de oven niet tijdens het bakken, om inzakken te voorkomen.

12
12

Soezen zijn gaar als ze licht en luchtig aanvoelen en gemakkelijk loslaten van de bakplaat.

13
13

Schakel de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de soezen 10 min. afkoelen.

14
14

Pak de soezen van de bakplaat en laat op een rooster verder afkoelen.

15
15

Van opensnijden gaan grote soezen snel kapot. Knip ze daarom open met een keukenschaar. Laat kleinere soesjes liever heel.

16
16

Doe de vulling in een spuitzak met een lang, glad spuitmondje, steek deze voorzichtig onderin elk soesje en spuit er wat vulling in.

17
17

Zowel hartige als zoete vulling is lekker.

bereidingstip:

Dit basisrecept voor soezendeeg is voor 8 grote soezen, 16 middelgrote of 32 kleine soesjes.

variatietip:

Kindertip: kinderen zijn gek op soesjes. En met een beetje hulp kunnen ze die ook heel goed zelf maken. Zo'n stapel zelfgebakken soesjes is echt iets om trots op te zijn. Een spuitzak is voor kleine kinderhanden lastig te hanteren; zo'n stevige plastic slagroomspuit is veel makkelijker. Maar met een natgemaakte lepel bergjes soezendeeg op de bakplaat scheppen gaat ook prima. Voor grotere soezen kun je een ingevette muffinvorm gebruiken; vul de holtes voor de helft met soezendeeg. Idee voor een kinderfeestje: bak soezen in de vorm van de leeftijd van de jarige en versier ze met kaarsjes en glazuur.

variatietip:

Zoet gevuld: Met slagroom gevuld komt zo'n bros en luchtig soesje helemaal tot zijn recht. Roer er voor meer smaak eens vanillemerg door, of een scheutje likeur. Of meng de slagroom met gepureerd of in kleine stukjes gesneden zacht fruit. Neem bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of bramen. Ook lekker is vanillekwark of mascarpone met fijngeprakte banaan. Behalve als gebak zijn kleine soesjes ook verrukkelijk als dessert. Soesjes met vanilleroomijs en warme chocoladesaus, maar experimenteer gerust met andere sausjes en andere smaken ijs. Glazuren: bestrooi zoet gevulde soesjes royaal met poedersuiker of bestrijk de bovenkant met een glazuur (van poedersuiker, losgeroerd met wat water). Bestrijk voor moorkoppen de bovenkant royaal met chocoladeglazuur (van poedersuiker, cacaopoeder en wat water) of liever nog met gesmolten chocolade.

variatietip:

Hartig gevuld voor bij de borrel: vul kleine soesjes bijvoorbeeld met paté of met zelfgemaakte of kant-en-klare salades, zoals eier-, asperge-, tonijn- of zalmsalade. Een vulling van zachte roomboter met geraspte pittige kaas of heel fijn gesneden ham kan ook. Of vullen met zachte geitenkaas met honing en tijm of met zongedroogde tomaatjes. Roomkaas doet het ook goed als vulling. Meng er fijngeknipte bieslook of dille door en wat fijngesneden gerookte zalm of paling. Of maak een pittige mousse van roomkaas, makreel en een beetje sambal.

Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer die wij niet ondersteunen, daarom werkt deze site niet optimaal. We raden je aan een andere browser(versie) te gebruiken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.