Stap-voor-stap va­nil­le­room­ijs ma­ken

(164)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht 4 personen
3 164

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ijsmachine

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. vanillestokje opensnijden en met mespunt merg eruit schrapen, zodat er geen deeltjes van vanillepeul loskomen.
  2. Klop in een kom de slagroom met een mixer half stijf. Splits de eieren (eiwit wordt niet gebruikt). Klop in een andere kom de eierdooiers met de basterdsuiker met een mixer tot een dikke, bleekgele crème. Roer het vanillemerg erdoor.
  3. Schenk geleidelijk, al kloppend, de melk bij het dooiermengsel. Schep de lobbige slagroom erdoor en roer tot er een homogeen mengsel ontstaat.
  4. Klem het motordeel in de deksel van de ijsmachine. Neem de koelbak uit de diepvries en leg in de ijsmachine. Zet de roerder op de koelbak en klik de deksel vast. Schakel de machine in op stand voor compact ijs.
  5. Schenk het mengsel via de vulopening in de kom en laat in 40-50 min. tot smeuïg ijs draaien. Voeg na 30 min., als het ijs stevig is, eventuele smaakvariaties toe via de vulopening.
  6. Schep het ijs met een spatel in een schone diepvriesdoos indien het ijs niet direct gegeten wordt. Bewaar tot gebruik (max. 1 week) in de diepvries. Neem het ijs uit de diepvries en laat in de koelkast in 15-20 min. of op het aanrecht in 5-10 min. op goede temperatuur komen. Dompel een ijsboltang in een kom met warm water, schud droog en schep mooie gladde bollen van het ijs.

variatietip:

Yoghurt-softijs: roer in een kom 500 ml volle yoghurt los met 125 ml slagroom en 125 g witte basterdsuiker. Roer er het sap en de fijne rasp van 1 limoen, 1 kleine citroen of ½ sinaasappel door. Sla voor extra luchtigheid eventueel nog 1 cup gepasteuriseerd eiwit (pak à 6 stuks) stijf en schep dat erdoor. Schakel de ijsmachine in op de softijsstand en schenk het yoghurtmengsel via de vulopening in de kom. Draai er in ca. 20 min. softijs van. Softijs kan niet bewaard worden, dus schep het direct in een glas of in een koekbakje. Ook lekker volgens dit recept: vruchtenyoghurt (geen extra suiker nodig) of volle yoghurt met 125 g gepureerd fruit.

variatietip:

Drie soorten aardbeienijs: roomijs met aardbeien: maak vanilleroomijs volgens het basisrecept. Snijd 250 g aardbeien in kleine stukjes of prak ze grof met een vork. Strooi er 2 el poedersuiker over en voeg de aardbei na 30 min. draaien toe aan de roomijsmassa. Of pureer 250 g aardbeien met 2 el citroensap en 50 g witte basterdsuiker. Wrijf de zoete puree door een zeef. Maak vanilleroomijs volgens het basisrecept. Schep de ijsmassa in een diepvriesdoos en spatel er met een eetlepel de aardbeipuree door, zodat gemarmerd ijs ontstaat. Aardbeiensorbetijs: los 300 g suiker op laag vuur al roerend op in 300 ml water en laat de siroop afkoelen. Maak 500 g aardbeien schoon en pureer het vruchtvlees met 2 el citroensap en 100 ml water in een keukenmachine. Meng de suikersiroop erdoor en draai de aardbeimassa in de ijsmachine in ca. 45 min. tot ijs. Laat het ijs nog minstens 1 uur opstijven in de vriezer. Smaakvariaties: kook repen citroen- of sinaasappelschil of 1 gekneusde serehstengel (citroengras) mee met de suikersiroop. Of meng wat versgemalen peper, fijngesneden verse munt of basilicum door het sorbetijs. Aardbeienroomijs: maak 500 g aardbeien schoon en pureer het vruchtvlees met 2 el citroensap in een keukenmachine. Meng er 200 g witte basterdsuiker en 250 ml slagroom door. Klop 1 cup gepasteuriseerd eigeel (pak à 6 stuks) door de aardbeimassa en draai er in de ijsmachine in ca. 45 min. ijs van. Laat het roomijs nog minstens 1 uur opstijven in de vriezer.

variatietip:

Smaakvariaties: voeg na 30 min., als het ijsmengsel bijna klaar is, via de vulopening ingrediënten toe: grofgehakte ongezouten noten (bijv. walnoten, pecannoten, hazelnoten, pinda's of pistachenootjes), in stukjes gesneden fruit, gepureerde banaan of hele bessen, grofgehakte chocolade of smarties, fijngesneden zachte karamel, in rum gewelde rozijnen, kaneel verbrokkelde koekjes. Of serveer 1 bolletje vanilleroomijs in een kop hete espresso koffie bij een punt warme appeltaart of in een opgevouwen flensje in een schuimige milkshake met banaan en melk met scheutje likeur of boerenjongens met warme chocoladesaus met warme kersen (uit pot of blik) met een saus van gepureerd en gezoet zacht fruit (bijv. frambozen of perziken).

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 485 kcal
  • eiwit 8 g
  • koolhydraten 40 g
  • vet 33 g
    waarvan verzadigd 0 g
Ook te zien in

Stap-voor-stap vanilleroomijs maken

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Stap-voor-stap va­nil­le­room­ijs ma­ken

1
1
  • 1 vanillestokje

vanillestokje opensnijden en met mespunt merg eruit schrapen, zodat er geen deeltjes van vanillepeul loskomen.

2
2
  • 250 ml slagroom
  • 4 eieren

Klop in een kom de slagroom met een mixer half stijf. Splits de eieren (eiwit wordt niet gebruikt).

3
3
  • 150 g witte basterdsuiker

Klop in een andere kom de eierdooiers met de basterdsuiker met een mixer tot een dikke, bleekgele crème. Roer het vanillemerg erdoor.

4
4
  • 250 ml volle melk

Schenk geleidelijk, al kloppend, de melk bij het dooiermengsel. Schep de lobbige slagroom erdoor en roer tot er een homogeen mengsel ontstaat.

5
5

Klem het motordeel in de deksel van de ijsmachine. Neem de koelbak uit de diepvries en leg in de ijsmachine.

6
6

Zet de roerder op de koelbak en klik de deksel vast. Schakel de machine in op stand voor compact ijs.

7
7

Schenk het mengsel via de vulopening in de kom en laat in 40-50 min. tot smeuïg ijs draaien.

8
8

Voeg na 30 min., als het ijs stevig is, eventuele smaakvariaties toe via de vulopening.

9
9

Schep het ijs met een spatel in een schone diepvriesdoos indien het ijs niet direct gegeten wordt. Bewaar tot gebruik (max. 1 week) in de diepvries.

10
10

Neem het ijs uit de diepvries en laat in de koelkast in 15-20 min. of op het aanrecht in 5-10 min. op goede temperatuur komen.

11
11

Dompel een ijsboltang in een kom met warm water, schud droog en schep mooie gladde bollen van het ijs.

variatietip:

Yoghurt-softijs: roer in een kom 500 ml volle yoghurt los met 125 ml slagroom en 125 g witte basterdsuiker. Roer er het sap en de fijne rasp van 1 limoen, 1 kleine citroen of ½ sinaasappel door. Sla voor extra luchtigheid eventueel nog 1 cup gepasteuriseerd eiwit (pak à 6 stuks) stijf en schep dat erdoor. Schakel de ijsmachine in op de softijsstand en schenk het yoghurtmengsel via de vulopening in de kom. Draai er in ca. 20 min. softijs van. Softijs kan niet bewaard worden, dus schep het direct in een glas of in een koekbakje. Ook lekker volgens dit recept: vruchtenyoghurt (geen extra suiker nodig) of volle yoghurt met 125 g gepureerd fruit.

variatietip:

Drie soorten aardbeienijs: roomijs met aardbeien: maak vanilleroomijs volgens het basisrecept. Snijd 250 g aardbeien in kleine stukjes of prak ze grof met een vork. Strooi er 2 el poedersuiker over en voeg de aardbei na 30 min. draaien toe aan de roomijsmassa. Of pureer 250 g aardbeien met 2 el citroensap en 50 g witte basterdsuiker. Wrijf de zoete puree door een zeef. Maak vanilleroomijs volgens het basisrecept. Schep de ijsmassa in een diepvriesdoos en spatel er met een eetlepel de aardbeipuree door, zodat gemarmerd ijs ontstaat. Aardbeiensorbetijs: los 300 g suiker op laag vuur al roerend op in 300 ml water en laat de siroop afkoelen. Maak 500 g aardbeien schoon en pureer het vruchtvlees met 2 el citroensap en 100 ml water in een keukenmachine. Meng de suikersiroop erdoor en draai de aardbeimassa in de ijsmachine in ca. 45 min. tot ijs. Laat het ijs nog minstens 1 uur opstijven in de vriezer. Smaakvariaties: kook repen citroen- of sinaasappelschil of 1 gekneusde serehstengel (citroengras) mee met de suikersiroop. Of meng wat versgemalen peper, fijngesneden verse munt of basilicum door het sorbetijs. Aardbeienroomijs: maak 500 g aardbeien schoon en pureer het vruchtvlees met 2 el citroensap in een keukenmachine. Meng er 200 g witte basterdsuiker en 250 ml slagroom door. Klop 1 cup gepasteuriseerd eigeel (pak à 6 stuks) door de aardbeimassa en draai er in de ijsmachine in ca. 45 min. ijs van. Laat het roomijs nog minstens 1 uur opstijven in de vriezer.

variatietip:

Smaakvariaties: voeg na 30 min., als het ijsmengsel bijna klaar is, via de vulopening ingrediënten toe: grofgehakte ongezouten noten (bijv. walnoten, pecannoten, hazelnoten, pinda's of pistachenootjes), in stukjes gesneden fruit, gepureerde banaan of hele bessen, grofgehakte chocolade of smarties, fijngesneden zachte karamel, in rum gewelde rozijnen, kaneel verbrokkelde koekjes. Of serveer 1 bolletje vanilleroomijs in een kop hete espresso koffie bij een punt warme appeltaart of in een opgevouwen flensje in een schuimige milkshake met banaan en melk met scheutje likeur of boerenjongens met warme chocoladesaus met warme kersen (uit pot of blik) met een saus van gepureerd en gezoet zacht fruit (bijv. frambozen of perziken).

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.