Stap-voor-stap plaat­piz­za

  • hoofdgerecht
  • 1 persoon
  • 535 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 10 min. oventijd
(98)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans hoofdgerecht 1 personen
3 98

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakplaat (of 2 bakplaten, zie tip)
  • bakpapier
  • fijne zeef

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Zeef boven een grote kom de bloem. Schud de zeef heen en weer, zodat de bloem door de zeef valt. Schud de gist boven de kom leeg en schep met een vork gelijkmatig door de gezeefde bloem. Strooi het zout over de bloem. Maak met een vuist of de bolle kant van een lepel een diep kuiltje in de bloem en giet hierin de olijfolie en het lauwe water. Meng met één hand vanuit het kuiltje met ronddraaiende beweging de olie en het water door de bloem, tot er een samenhangend deeg ontstaat. Voeg wat water toe indien nodig.
  2. Strooi bloem over een werkvlak uit en leg de deegbal erop. Kneed het deeg door en duw telkens met de handpalm plat, zodat het na ca. 10 min. soepel, glanzend en elastisch is. Vet een kom in met olie en leg de deegbal erin. Dek de kom af met een natgemaakte theedoek. Zet de kom op een warme plek (bijv. in vensterbank of vlakbij verwarming) en laat het deeg minstens 1 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
  3. Verwarm de oven voor op 250 °C. Druk het deeg in de kom weer wat platter en leg op de bakplaat. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap. Druk de deeglap met de knokkels van je hand op 1 cm van rand in, zodat een bollere rand ontstaat.
  4. Zie tips: bestrijk het deeg met pizzasaus (vanuit midden uitstrijken, randen vrijlaten) en verdeel het beleg (3-4 soorten) erover. Bak de plaatpizza in de oven ca. 10-12 min., tot de pizza goudbruine randen heeft, gaar en krokant is.

bereidingstip:

Gebruik 1 grote bakplaat voor een oven van 90 cm of 2 bakplaten voor een kleinere oven. Verdeel hiervoor de deegbol in tweeën en druk het deeg op twee bakplaten uit. Schuif een bakplaat bovenin de oven en een onderin en wissel ze halverwege de baktijd om.

variatietip:

Basisrecept pizzasaus: Pureer 1 blik gepelde tomaten (400 g) in de keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde saus. De uitgelekte tomaten in een kom fijnprakken met een vork kan ook, voor een wat grovere saus. Roer 1 tl gedroogde oregano of Italiaanse kruiden en 1 el olijfolie door de tomatenpuree. Breng de saus op smaak met zout en peper, en voor de liefhebber een uitgeperst teentje knoflook. Schep de saus in het midden van de deegbodem en strijk de saus dan dun uit, met bolle kant van een lepel. Laat daarbij de rand van de plaatpizza vrij.

variatietip:

Lekker op de pizza: cherrytomaten, broccoliroosjes, geraspte belegen kaas, plakjes mozzarella, ringen (rode) ui, plakjes salami, roergebakken spinazie, reepjes rode of gele paprika. Ook lekker: verbrokkelde gorgonzola, verbrokkelde, verse roomkaas met kruiden en knoflook, rauwe ham, rulgebakken rundergehakt, grote, gepelde garnalen (bijv. jumbogarnalen), gebakken reepjes kipfilet, kastanjechampignons, groene en zwarte olijven zonder pit, ananas, ontbijtspek, pijnboompitten, courgette.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 535 kcal
  • eiwit 14 g
  • koolhydraten 89 g
  • vet 14 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Stap-voor-stap plaatpizza

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Stap-voor-stap plaat­piz­za

1
1
  • 500 g bloem

Zeef boven een grote kom de bloem. Schud de zeef heen en weer, zodat de bloem door de zeef valt.

2
2
  • 7 g gedroogde gist
  • 2 tl zout

Schud de gist boven de kom leeg en schep met een vork gelijkmatig door de gezeefde bloem. Strooi het zout over de bloem.

3
3
  • 3 el olijfolie
  • 350 ml kraanwater

Maak met een vuist of de bolle kant van een lepel een diep kuiltje in de bloem en giet hierin de olijfolie en het lauwe water.

4
4

Meng met één hand vanuit het kuiltje met ronddraaiende beweging de olie en het water door de bloem, tot er een samenhangend deeg ontstaat.

5
5
  • 2 g bloem

Voeg wat water toe indien nodig. Strooi bloem over een werkvlak uit en leg de deegbal erop.

6
6

Kneed het deeg door en duw telkens met de handpalm plat, zodat het na ca. 10 min. soepel, glanzend en elastisch is.

7
7
  • 1 el olijfolie

Vet een kom in met olie en leg de deegbal erin. Dek de kom af met een natgemaakte theedoek.

8
8

Zet de kom op een warme plek (bijv. in vensterbank of vlakbij verwarming) en laat het deeg minstens 1 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

9
9

Verwarm de oven voor op 250 °C.

10
10
  • 2 g bloem

Druk het deeg in de kom weer wat platter en leg op de bakplaat. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap.

11
11

Druk de deeglap met de knokkels van je hand op 1 cm van rand in, zodat een bollere rand ontstaat.

12
12

Zie tips: bestrijk het deeg met pizzasaus (vanuit midden uitstrijken, randen vrijlaten) en verdeel het beleg (3-4 soorten) erover.

13
13

Bak de plaatpizza in de oven ca. 10-12 min., tot de pizza goudbruine randen heeft, gaar en krokant is.

bereidingstip:

Gebruik 1 grote bakplaat voor een oven van 90 cm of 2 bakplaten voor een kleinere oven. Verdeel hiervoor de deegbol in tweeën en druk het deeg op twee bakplaten uit. Schuif een bakplaat bovenin de oven en een onderin en wissel ze halverwege de baktijd om.

variatietip:

Basisrecept pizzasaus: Pureer 1 blik gepelde tomaten (400 g) in de keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde saus. De uitgelekte tomaten in een kom fijnprakken met een vork kan ook, voor een wat grovere saus. Roer 1 tl gedroogde oregano of Italiaanse kruiden en 1 el olijfolie door de tomatenpuree. Breng de saus op smaak met zout en peper, en voor de liefhebber een uitgeperst teentje knoflook. Schep de saus in het midden van de deegbodem en strijk de saus dan dun uit, met bolle kant van een lepel. Laat daarbij de rand van de plaatpizza vrij.

variatietip:

Lekker op de pizza: cherrytomaten, broccoliroosjes, geraspte belegen kaas, plakjes mozzarella, ringen (rode) ui, plakjes salami, roergebakken spinazie, reepjes rode of gele paprika. Ook lekker: verbrokkelde gorgonzola, verbrokkelde, verse roomkaas met kruiden en knoflook, rauwe ham, rulgebakken rundergehakt, grote, gepelde garnalen (bijv. jumbogarnalen), gebakken reepjes kipfilet, kastanjechampignons, groene en zwarte olijven zonder pit, ananas, ontbijtspek, pijnboompitten, courgette.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.