Stap-voor-stap aard­ap­pel­gra­tin

Aardappelgratin doet het altijd goed als bijgerecht. Zo maak je 'm op de klassieke manier.

  • bijgerecht
  • 6 personen
  • 270 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 50 min. wachten
(701)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans bijgerecht Aardappelgratin doet het altijd goed als bijgerecht. Zo maak je 'm op de klassieke manier. 6 personen
3 701

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (2l)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Pel en halveer de knoflook. Wrijf de ovenschaal flink in met de snijvlakken van de knoflook en vet daarna in met de helft van boter. Schil en was de aardappelen en snijd of schaaf in dunne plakjes. Roer in een grote kom de slagroom en melk door elkaar. Breng het mengsel op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
  3. Voeg de aardappelplakjes toe en schep enkele malen voorzichtig om, zodat alle plakjes met room zijn bedekt. Schep de aardappelplakjes met een schuimspaan in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Schenk het restant van het roommengsel erover. Bestrooi de aardappelen met kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover.
  4. Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in 40-50 min. goudbruin en gaar worden.

bereidingstip:

Aardappelgratin smaakt het best als deze vlak voor het eten bereid wordt, maar dat kan eventueel ook een dag tevoren. Bak de gratin zónder kaas 30 minuten voor, zodat de aardappels vrijwel gaar zijn. Zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat de gratin eerst op kamertemperatuur komen en strooi de kaas erover. Bak de gratin in een oven van 200 °C in 15-20 minuten goudbruin.

bereidingstip:

Gebruik voor aardappelgratin altijd vastkokende aardappels, dan vallen de plakjes als ze gaar zijn niet uit elkaar. Met voorgekookte aardappelschijfjes is de aardappelgratin sneller klaar. Snijd halfgaar gekookte aardappels in plakjes of gebruik kant-en-klare schijfjes (verpakt per 450 en 700 gram). Verwarm de oven voor op 200 °C en reken op een oventijd van 20-25 minuten.

variatietip:

Drie variaties op de traditionele aardappelgratin. Lekker licht: Aardappelgratin is vrij machtig. Gebruik voor een lichtere versie halfvolle melk met slankroom en vervang de helft van de aardappelplakjes door 1 courgette in dunne plakjes. Vet de ovenschaal heel dun in en vul hem met laagjes aardappel en courgette. Dek de schotel af met dunne plakjes mozzarella-kaas. Knoflookgratin zonder room: Boen de schil van 750 g (roodschillige) aardappels goed schoon en snijd ze in dunne plakjes. Pers 2 tenen knoflook uit boven een kom en roer er 5 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel verse tijmblaadjes door. Schep de aardappelplakjes erdoor en doe dit mengsel over in een lage ovenschaal. Schenk ook het restant olie uit de kom erover. Bak de gratin 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie en daarna nog 20-30 minuten zonder folie. Met bosui en blauwaderkaas: Bereid de aardappelgratin volgens het basisrecept, maar klop 2 eieren door het roommengsel en breng dit extra pittig op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verkruimel 150 gram blauwaderkaas (bijvoorbeeld roquefort of Danish blue) en schep ze samen met 3 bosuitjes in dunne ringetjes en de aardappelplakjes door het roommengsel. Verdeel de helft van dit mengsel gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal en strooi de helft van de verkruimelde kaas erover. Maak zo nog een laag. Bak de gratin goudbruin en gaar en laat deze uit de oven eerst 10-15 minuten staan. Zo is de gratin mooi in blokjes of puntjes te snijden.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 270 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 27 g
  • vet 14 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 60 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Stap-voor-stap aardappelgratin

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Stap-voor-stap aard­ap­pel­gra­tin

1
1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2
2
  • 2 tenen knoflook
  • 12½ g boter

Pel en halveer de knoflook. Wrijf de ovenschaal flink in met de snijvlakken van de knoflook en vet daarna in met de helft van boter.

3
3
  • 1 kg vastkokende aardappel
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml volle melk

Schil en was de aardappelen en snijd of schaaf in dunne plakjes. Roer in een grote kom de slagroom en melk door elkaar.

4
4
  • 1 mespunt nootmuskaat

Breng het mengsel op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.

5
5

Voeg de aardappelplakjes toe en schep enkele malen voorzichtig om, zodat alle plakjes met room zijn bedekt.

6
6

Schep de aardappelplakjes met een schuimspaan in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Schenk het restant van het roommengsel erover.

7
7
  • 12½ g boter
  • 50 g geraspte gruyère

Bestrooi de aardappelen met kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover.

8
8

Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in 40-50 min. goudbruin en gaar worden.

bereidingstip:

Aardappelgratin smaakt het best als deze vlak voor het eten bereid wordt, maar dat kan eventueel ook een dag tevoren. Bak de gratin zónder kaas 30 minuten voor, zodat de aardappels vrijwel gaar zijn. Zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat de gratin eerst op kamertemperatuur komen en strooi de kaas erover. Bak de gratin in een oven van 200 °C in 15-20 minuten goudbruin.

bereidingstip:

Gebruik voor aardappelgratin altijd vastkokende aardappels, dan vallen de plakjes als ze gaar zijn niet uit elkaar. Met voorgekookte aardappelschijfjes is de aardappelgratin sneller klaar. Snijd halfgaar gekookte aardappels in plakjes of gebruik kant-en-klare schijfjes (verpakt per 450 en 700 gram). Verwarm de oven voor op 200 °C en reken op een oventijd van 20-25 minuten.

variatietip:

Drie variaties op de traditionele aardappelgratin. Lekker licht: Aardappelgratin is vrij machtig. Gebruik voor een lichtere versie halfvolle melk met slankroom en vervang de helft van de aardappelplakjes door 1 courgette in dunne plakjes. Vet de ovenschaal heel dun in en vul hem met laagjes aardappel en courgette. Dek de schotel af met dunne plakjes mozzarella-kaas. Knoflookgratin zonder room: Boen de schil van 750 g (roodschillige) aardappels goed schoon en snijd ze in dunne plakjes. Pers 2 tenen knoflook uit boven een kom en roer er 5 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel verse tijmblaadjes door. Schep de aardappelplakjes erdoor en doe dit mengsel over in een lage ovenschaal. Schenk ook het restant olie uit de kom erover. Bak de gratin 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie en daarna nog 20-30 minuten zonder folie. Met bosui en blauwaderkaas: Bereid de aardappelgratin volgens het basisrecept, maar klop 2 eieren door het roommengsel en breng dit extra pittig op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verkruimel 150 gram blauwaderkaas (bijvoorbeeld roquefort of Danish blue) en schep ze samen met 3 bosuitjes in dunne ringetjes en de aardappelplakjes door het roommengsel. Verdeel de helft van dit mengsel gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal en strooi de helft van de verkruimelde kaas erover. Maak zo nog een laag. Bak de gratin goudbruin en gaar en laat deze uit de oven eerst 10-15 minuten staan. Zo is de gratin mooi in blokjes of puntjes te snijden.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.