Stap-voor-stap aard­ap­pel­gra­tin

  • bijgerecht
  • 6 personen
  • 394 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 50 min. wachten
(624)waardeer
frans bijgerecht 6 personen
3 624

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie
Keukenspullen
  • ovenschaal inhoud ca. 2 liter, ingevet

Bereiden

  1. Oven voorverwarmen op 175 °C. Knoflook pellen en halveren. Ovenschaal eerst flink inwrijven met snijvlakken van knoflook en daarna dik invetten met helft van boter. Aardappels schillen, wassen en in dunne plakjes snijden of schaven.
  2. In grote kom slagroom en melk door elkaar roeren. Mengsel op smaak brengen met 1 tl zout, peper en nootmuskaat. Aardappelplakjes toevoegen en voorzichtig enkele malen omscheppen, zodat alle plakjes met room bedekt zijn.
  3. Aardappelplakjes met schuimspaan in ovenschaal scheppen, bovenkant gladstrijken. Restant van roommengsel uit kom erover schenken. Aardappels bestrooien met kaas en rest van boter in klontjes erover verdelen. Schaal op rooster in midden van oven zetten en aardappelgratin in 40 - 50 min. goudbruin en gaar laten worden.

bereidingstip:

Aardappelgratin smaakt het best als deze vlak voor het eten bereid wordt, maar dat kan eventueel ook een dag tevoren. Bak de gratin zónder kaas 30 minuten voor, zodat de aardappels vrijwel gaar zijn. Zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat de gratin eerst op kamertemperatuur komen en strooi de kaas erover. Bak de gratin in een oven van 200 °C in 15-20 minuten goudbruin.

bereidingstip:

Gebruik voor aardappelgratin altijd vastkokende aardappels, dan vallen de plakjes als ze gaar zijn niet uit elkaar. Met voorgekookte aardappelschijfjes is de aardappelgratin sneller klaar. Snijd halfgaar gekookte aardappels in plakjes of gebruik kant-en-klare schijfjes (verpakt per 450 en 700 gram). Verwarm de oven voor op 200 °C en reken op een oventijd van 20-25 minuten.

variatietip:

Drie variaties op de traditionele aardappelgratin. Lekker licht: Aardappelgratin is vrij machtig. Gebruik voor een lichtere versie halfvolle melk met slankroom en vervang de helft van de aardappelplakjes door 1 courgette in dunne plakjes. Vet de ovenschaal heel dun in en vul hem met laagjes aardappel en courgette. Dek de schotel af met dunne plakjes mozzarella-kaas. Knoflookgratin zonder room: Boen de schil van 750 g (roodschillige) aardappels goed schoon en snijd ze in dunne plakjes. Pers 2 tenen knoflook uit boven een kom en roer er 5 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel verse tijmblaadjes door. Schep de aardappelplakjes erdoor en doe dit mengsel over in een lage ovenschaal. Schenk ook het restant olie uit de kom erover. Bak de gratin 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie en daarna nog 20-30 minuten zonder folie. Met bosui en blauwaderkaas: Bereid de aardappelgratin volgens het basisrecept, maar klop 2 eieren door het roommengsel en breng dit extra pittig op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verkruimel 150 gram blauwaderkaas (bijvoorbeeld roquefort of Danish blue) en schep ze samen met 3 bosuitjes in dunne ringetjes en de aardappelplakjes door het roommengsel. Verdeel de helft van dit mengsel gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal en strooi de helft van de verkruimelde kaas erover. Maak zo nog een laag. Bak de gratin goudbruin en gaar en laat deze uit de oven eerst 10-15 minuten staan. Zo is de gratin mooi in blokjes of puntjes te snijden.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 394 kcal
  • eiwit 10 g
  • koolhydraten 40 g
  • vet 21 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer die wij niet ondersteunen, daarom werkt deze site niet optimaal. We raden je aan een andere browser(versie) te gebruiken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.