Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer, daarom werkt deze site niet optimaal.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.

Stap-voor-stap aard­ap­pel­gra­tin

 • bijgerecht
 • 6 personen
 • 394 kcal voedingswaarden
  • 20 min bereiden
  • 50 min wachten
(609)waardeer
Een lekker frans recept. Het vegetarische bijgerecht bevat de volgende ingrediënten: knoflook, boter, vastkokende aardappels, slagroom, volle melk, versgemalen zwarte peper, (versgeraspte) nootmuskaat en geraspte Gruyère Frans bijgerecht 6 personen 394 kcal
3 609

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie
Keukenspullen
 • ovenschaal inhoud ca. 2 liter, ingevet

Bereiden

Oven voorverwarmen op 175 °C. Knoflook pellen en halveren. Ovenschaal eerst flink inwrijven met snijvlakken van knoflook en daarna dik invetten met helft van boter. Aardappels schillen, wassen en in dunne plakjes snijden of schaven.

In grote kom slagroom en melk door elkaar roeren. Mengsel op smaak brengen met 1 tl zout, peper en nootmuskaat. Aardappelplakjes toevoegen en voorzichtig enkele malen omscheppen, zodat alle plakjes met room bedekt zijn.

Aardappelplakjes met schuimspaan in ovenschaal scheppen, bovenkant gladstrijken. Restant van roommengsel uit kom erover schenken. Aardappels bestrooien met kaas en rest van boter in klontjes erover verdelen. Schaal op rooster in midden van oven zetten en aardappelgratin in 40 - 50 min. goudbruin en gaar laten worden.

Tip

Aardappelgratin smaakt het best als deze vlak voor het eten bereid wordt, maar dat kan eventueel ook een dag tevoren. Bak de gratin zónder kaas 30 minuten voor, zodat de aardappels vrijwel gaar zijn. Zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat de gratin eerst op kamertemperatuur komen en strooi de kaas erover. Bak de gratin in een oven van 200 °C in 15-20 minuten goudbruin.

Tip

Drie variaties op de traditionele aardappelgratin. Lekker licht: Aardappelgratin is vrij machtig. Gebruik voor een lichtere versie halfvolle melk met slankroom en vervang de helft van de aardappelplakjes door 1 courgette in dunne plakjes. Vet de ovenschaal heel dun in en vul hem met laagjes aardappel en courgette. Dek de schotel af met dunne plakjes mozzarella-kaas.

Tip

Gebruik voor aardappelgratin altijd vastkokende aardappels, dan vallen de plakjes als ze gaar zijn niet uit elkaar. Met voorgekookte aardappelschijfjes is de aardappelgratin sneller klaar. Snijd halfgaar gekookte aardappels in plakjes of gebruik kant-en-klare schijfjes (verpakt per 450 en 700 gram). Verwarm de oven voor op 200 °C en reken op een oventijd van 20-25 minuten.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
 • Energie 394 kcal
 • Eiwit 10 g
 • Vet 21 g
 • Koolhydraten 40 g
Tags