Ba­sis­re­cept rijs­te­pap

(99)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands nagerecht 4 personen
3 99

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd het vanillestokje open en met mespunt merg eruit schrapen. Breng in een pan met dikke bodem de melk met het vanillemerg en -stokje aan de kook. Voeg de rijst en het zout toe en breng het al roerend opnieuw aan de kook. Zet het vuur (van kleinste pit van gasfornuis) zeer laag en gebruik eventueel een vlamverdeler, want rijstepap brandt snel aan. Leg een deksel op de pan en kook de rijst in ca. 12 min. gaar.
  2. Roer met een houten spatel regelmatig om, ook goed langs de randen van de pan. Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Breng de rijstepap op smaak met suiker. Verdeel over schaaltjes. Eet het lauwwarm (rijstebrij) of laat verder afkoelen (rijstepudding).

combinatietip:

Lekker met basterdsuiker, kaneel of rode bessensap.

combinatietip:

Om het romige karakter van dit nagerecht te benadrukken kun je 2 el ongezouten roomboter door de warme rijstepap roeren. Of klop 125 ml slagroom stijf met 1-2 el suiker en spatel dat door de afgekoelde rijstepap.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 370 kcal
  • eiwit 13 g
  • koolhydraten 60 g
  • vet 9 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Basisrecept rijstepap

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ba­sis­re­cept rijs­te­pap

1
1
  • 1 vanillestokje
  • 1 liter volle melk

Snijd het vanillestokje open en met mespunt merg eruit schrapen. Breng in een pan met dikke bodem de melk met het vanillemerg en -stokje aan de kook.

2
2
  • 200 g dessertrijst
  • 1 mespunt zout

Voeg de rijst en het zout toe en breng het al roerend opnieuw aan de kook.

3
3

Zet het vuur (van kleinste pit van gasfornuis) zeer laag en gebruik eventueel een vlamverdeler, want rijstepap brandt snel aan.

4
4

Leg een deksel op de pan en kook de rijst in ca. 12 min. gaar.

5
5

Roer met een houten spatel regelmatig om, ook goed langs de randen van de pan. Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje.

6
6
  • 1 el witte basterdsuiker

Breng de rijstepap op smaak met suiker. Verdeel over schaaltjes. Eet het lauwwarm (rijstebrij) of laat verder afkoelen (rijstepudding).

combinatietip:

Lekker met basterdsuiker, kaneel of rode bessensap.

combinatietip:

Om het romige karakter van dit nagerecht te benadrukken kun je 2 el ongezouten roomboter door de warme rijstepap roeren. Of klop 125 ml slagroom stijf met 1-2 el suiker en spatel dat door de afgekoelde rijstepap.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.