Kip met rijst

Stevige kost: kip, chorizo en spek gestoofd in bouillon. Kip op z’n Portugees!

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 1.025 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 1 u. 25 min. wachten
    • 10 min. oventijd
(28)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Stevige kost: kip, chorizo en spek gestoofd in bouillon. Kip op z’n Portugees! 4 personen
3 28

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (ca. 2 liter)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verdeel de kip met een wildschaar of een stevig scherp mes in 8 stukken. Snijd de ui in ringen en de knoflook fijn. Snijd de chorizo en het spek in reepjes.
  2. Verhit in een ruime braadpan de olie en laat de ui ca. 1 min. mee bakken. Verdeel de kipdelen in de pan en bak ze rondom lichtbruin. Voeg het spek en de chorizo toe en laat 1 min. meebakken. Voeg zoveel water toe dat de kipdelen net onderstaan. Verkruimel de bouillontabletten erboven en voeg de laurier toe. Breng aan de kook en laat afgedekt op laag vuur in ca. 1 uur gaar stoven.
  3. Haal de kip, worst, spek en ui uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Schep het vet van het kookvocht af. Meet per 100 g rijst 250 ml bouillon af en breng dit in een pan aan de kook. Voeg de rijst en het citroensap toe en laat de rijst onafgedekt in ca. 25 min. op laag vuur gaar worden.
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 ºC. Haal de pan van het vuur als de rijst alle vocht heeft opgenomen. Schep de rijst in de ovenschaal. Verdeel de kip, worst, spek en ui erover. Schotel nog ca. 10 min. in warme oven schuiven. Garneren met blaadjes koriander.

combinatietip:

Lekker met een salade.

video

Knof­look snij­den

Instructievideo - 00:57 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 1.025 kcal
  • eiwit 52 g
  • koolhydraten 84 g
  • vet 53 g
    waarvan verzadigd 17 g
  • natrium 3.310 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Portugal

Kip met rijst

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Kip met rijst

1
1
  • 1 kip

Verdeel de kip met een wildschaar of een stevig scherp mes in 8 stukken.

2
2
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook

Snijd de ui in ringen en de knoflook fijn.

Knoflook snijden

Instructievideo

00:57 min.

3
3
  • 250 g chorizo
  • 100 g ontbijtspek

Snijd de chorizo en het spek in reepjes.

4
4
  • 2 el olijfolie

Verhit in een ruime braadpan de olie en laat de ui ca. 1 min. mee bakken. Verdeel de kipdelen in de pan en bak ze rondom lichtbruin.

5
5

Voeg het spek en de chorizo toe en laat 1 min. meebakken.

6
6
  • 2 liter kraanwater
  • 4 kippenbouillontabletten
  • 1 laurierblaadje

Voeg zoveel water toe dat de kipdelen net onderstaan. Verkruimel de bouillontabletten erboven en voeg de laurier toe.

7
7

Breng aan de kook en laat afgedekt op laag vuur in ca. 1 uur gaar stoven.

8
8

Haal de kip, worst, spek en ui uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.

9
9

Schep het vet van het kookvocht af. Meet per 100 g rijst 250 ml bouillon af en breng dit in een pan aan de kook.

10
10
  • 400 g risottorijst
  • 3 el citroensap

Voeg de rijst en het citroensap toe en laat de rijst onafgedekt in ca. 25 min. op laag vuur gaar worden.

11
11

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 ºC.

12
12

Haal de pan van het vuur als de rijst alle vocht heeft opgenomen. Schep de rijst in de ovenschaal. Verdeel de kip, worst, spek en ui erover.

13
13
  • 4 takjes koriander

Schotel nog ca. 10 min. in warme oven schuiven. Garneren met blaadjes koriander.

combinatietip:

Lekker met een salade.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.